Počty nakažených koronavirem klesly i v pondělí. Testy odhalily jen 8,5 tisíce případů

Testování na koronavirus

Aktuální covidová statistika

Laboratoře v Česku během pondělí potvrdily dalších 8 586 případů covidu, to je nejméně za pracovní den od 4. listopadu a zhruba o 3 300 méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Denní přírůstky nakažených v mezitýdenním srovnání klesají skoro tři týdny. Za uplynulý týden ubylo i hospitalizovaných –⁠ v nemocnicích bylo po tomto víkendu 4 801 pacientů s koronavirem, zatímco minulé pondělí jich vyžadovalo nemocniční péči přes 6 300.

Setrvale se snižuje i tzv. incidenční číslo. Za posledních sedm dní připadá na 100 000 obyvatel 608 případů covidu, předchozí den to bylo 639. Nejvyšší zůstává na Vysočině, kde za týden přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel 763 nakažených, Liberecký kraj vykazuje 758 případů. Nejnižší je týdenní incidence nadále v Karlovarském kraji, momentálně 342.

Novým koronavirem se v Česku od loňského března prokazatelně nakazilo přes 2,4 milionu lidí, z nichž 35 401 zemřelo. Do poloviny prosince umírala denně víc než stovka nakažených, od té doby se počty zemřelých pohybují v desítkách denně.

Snížit riziko úmrtí, těžkého průběhu i hospitalizace má očkování. Od konce loňského prosince zdravotníci v ČR podali už skoro 15 milionů dávek vakcín a plně naočkováno je přes 6,6 milionu lidí. V pondělí bylo naočkováno téměř 80 500 lidí, tedy podobně jako před týdnem. Většina si přichází pro posilující dávku vakcíny.

Epidemie v posledních týdnech zpomaluje

Klíčovým ukazatelem pro vývoj epidemie je i pozitivita provedených testů, která se v poslední době pozvolna snižuje. Týdenní průměr pozitivních testů se u diagnostických indikací, tedy u lidí s příznaky, pohybuje kolem 25 procent, ještě na začátku prosince se nákaza prokázala u každého třetího testovaného. V případě epidemiologické indikace, kdy se testuje po rizikovém kontaktu, je pozitivita pod 12 procenty. U nejčastějšího preventivního a plošného testování se covid prokáže u zhruba pěti procent vzorků.

Přestože v Česku epidemie v posledních týdnech zpomaluje, obavy panují ze šíření varianty omikron, která může být podle odborníků nakažlivější než dosud dominantní delta. Nová koaliční vláda Petra Fialy (ODS) se rozhodla Sněmovnu nežádat o prodloužení nouzového stavu, který tak skončí 25. prosince. Podle premiéra to ale neznamená rozvolňování. Kabinet chce v boji proti šíření nákaze využívat jiné nástroje a je připraven reagovat, pokud se situace zhorší. O protiepidemických opatřeních platných do konce roku bude vláda jednat ve středu.

Tagy: