Velký střet Trumpa s Bidenem se blíží. Experti CNN popsali, komu nahrávají podmínky debaty

Debata mezi Donaldem Trumpem a Joem Bidenem v roce 2020

Upoutávka na duel mezi Trumpem a Bidenem na CNN

Americký prezident Joe Biden a exprezident Donald Trump se už v pátek ráno našeho času potkají v debatě, jejíž podmínky budou hodně připomínat tu z roku 2020, ve které měl Trump navrch. Upozornili na to experti CNN. Přitom v předešlém střetu tehdy pohořel. Proč?

V roce 2020 se Biden a Trump před volbami dvakrát utkali v debatě. A průběh těchto rétorických soubojů nemohl být rozdílnější. V první otevřené debatě moderátor rychle ztratil nad kolbištěm kontrolu a kandidáti se překřikovali a neustále se uráželi. Podle expertů tehdy zvítězil v debatě Biden, protože před diváky naplno vybublal Trumpův vztek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo nebude jednat o míru, tvrdě zaplatí. Trump má plán, jak ukončit válku na Ukrajině

Druhá debata už ale byla naprosto jiná. Kandidátům se ztlumoval mikrofon, když zrovna neměli mluvit, což vedlo ke kultivaci debaty. A když se Trump paradoxně nesoustředil na urážky, ale na věcnou argumentaci, Bidena podle pozorovatelů drtil.

Dokáže se Trump krotit?

Teď se po čtyřech letech objeví Trump a Biden v rétorickém ringu znovu. A podmínky páteční debaty budou dost podobné druhé debatě v roce 2020. Což by mohlo teoreticky nahrávat Trumpovi.

„Ztlumení mikrofonů může neukázněnému Donaldu Trumpovi vlastně pomoci. Když mohl Trump tehdy mluvit kdykoli, televizní diváci naplno pocítili jeho zběsilou, rozzlobenou energii a Biden získal požadovaný kontrast. Ve druhé debatě se ztlumenými mikrofony byl Trump nucen být mnohem zdrženlivější, což znamenalo, že Biden musel jasněji směřovat rozhovor, na to jsme se hodně soustředili,“ uvedla pro CNN Kate Bedingfieldová, bývalá ředitelka komunikace Bílého domu.

Podobný průběh debaty očekává i nyní. „Bidenův tým by měl být připravený na to, že vzhledem k tlumeným mikrofonům a absenci publika by se mohla ukázat ta nejdisciplinovanější verze Trumpa,“ uvedla expertka.

Že by mohla Trumpovi umírněná debata sedět, se domnívá i komentátor Scott Jennings. „Když pomineme podstatu, Trump ve druhé debatě v roce 2020 předvedl výkon, který by mu, kdyby přišel v první debatě, mohl dát šanci na znovuzvolení. Vypadal a zněl jako rozumný, vyrovnaný vůdce, který ovládá situaci v zemi. Ale v té době už Američanům Trumpův styl lezl krkem a miliony lidí už odvolily,“ uvedl odborník.

Biden v defenzivě

Zatímco před čtyřmi lety byl Trump v roli prezidenta, který musel hájit kroky své administrativy a čelit Bidenově kritice, teď se role otočí. Bude to Biden, kdo bude muset hájit plnění svého mandátu.

Americká CNN upozornila, že přes všechny globální problémy z nejnovějšího průzkumu vyplynulo, že Američany nejvíce trápí ekonomická situace. Velkou váhu také dávají boji s terorismem. Naopak klimatická změna nebo armáda, to pro ně nejsou tolik palčivá témata.

Biden proto bude muset v debatě jako úřadující prezident obhajovat ekonomický vývoj země, která se po covidu stále nedokázala vzpamatovat.

„Miliony Američanů jsou navzdory rychle rostoucímu trhu práce vyčerpány vysokými cenami a náklady na půjčky. Dědictví pandemie připravilo zemi o pocit ekonomické jistoty, který Biden před čtyřmi lety slíbil obnovit, ale který je pro mnohé stále nedostupný,“ uvádí analýza CNN.

Velkým tématem předvolební kampaně je Bidenovo duševní zdraví, které je podle většiny Američanů nedostatečné pro druhý mandát. Přeřeky a výpadky paměti Biden podle kritiků páchá na každém rohu. Ani v tomto aspektu mu debata nepůjde naproti – zakázané jsou totiž všechny předem připravené poznámky. Kandidáti dostanou jen papír, tužku a láhev s vodou.

VIDEO: Historická prezidentská debata. CNN popsala, v čem bude střet Trumpa s Bidenem výjimečný

Tagy: