Podpora Středuly? Zeman je ironik a provokatér, může jít o polibek smrti, říká komentátor

Prezident Miloš Zeman a šéf ČMKOS na závěrečném dni osmého sjezdu

360° (502)

Prezident Miloš Zeman je ironik a provokatér, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS komentátor Deníku Martin Komárek. Reagoval tak na Zemanovu výzvu směrem k šéfovi Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefu Středulovi, aby kandidoval na prezidenta. Komárek naznačil, že může jít o polibek smrti.

„Chtěl bych poprosit delegáty, aby přemluvili svého předsedu ke kandidatuře na funkci prezidenta republiky. Skuteční kandidáti musí být přemlouváni,“ uvedl prezident. „Doufám, že moji výzvu přijme a bude jedním z nejsilnějších kandidátů v lednové prezidentské volbě,“ dodal Zeman na sjezdu ČMKOS, kde byl Středula opět zvolen předsedou.

„Zeman je ironik a provokatér, takže bych nevylučoval teorii polibku smrti,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Komárek. Volba prezidenta je podle něj jako superstar, kde se nejprve objevují podivní lidé, kteří se během kampaně zlepšují, a nakonec vyjde jeden vítěz, který bude na konci druhého volebního období zatracován stejně jako Zeman.

Pokud by se Středula opravdu rozhodl kandidovat ve volbách, které se uskuteční na začátku roku 2023, nebyl by podle expertů bez šance. „Připomíná ale spíše amerického než lidového odboráře. Nevím, jestli bude pasovat do cílové skupiny Miloše Zemana,“ zhodnotil šéfredaktor Týdeníku Echo Dalibor Balšínek.

Reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší by ale dával šéfovi odborů větší šance. „Bude rozhodovat atmosféra, tedy válka, ekonomická krize nebo zdržování. Vláda je pravicová, stejně tak například Senát, takže šance levicového kandidáta bych viděl docela vysoko,“ uvedl Dolejší.

Babiš se postaví, kam bude chtít

Podle politologa Lukáše Jelínka může Středula získat levicové hlasy. Pokud by proti němu byl silný středopravicový kandidát, mohli by si lidé vybírat. Jelínek je ale skeptický, že takový kandidát bude.

Mohl by jím být například bývalý premiér a současný poslanec Andrej Babiš (ANO)? „Babiš se postaví tam, kam bude chtít,“ uvedl Jelínek. Doporučení Středuly od prezidenta Zemana by vážně nebral, srdce prezidenta je prý široké a hlava státu nastíní hodně jmen, aby nakonec mohla říct, že vítěze podporovala.

Zeman svůj výrok na podporu Středuly později upřesnil pro CNN Prima NEWS. „Řekl mi, že se rozhodne podle důvěry na sjezdu a tu dostal, takže se domnívám, že je nakloněn ke kandidatuře. Kdybych měl několik hlasů, tak bych je rozdělil,“ sdělil v pořadu Partie Terezie Tománkové prezident.

Tagy:
prezident Andrej Babiš Miloš Zeman Josef Středula Lukáš Jelínek ANO 2011 prezidentské volby v ČR 2023 kandidatura Českomoravská konfederace odborových svazů Martin Komárek 360° Dalibor Balšínek Václav Dolejší