Vládní kandidát na prezidenta? Fiala by nepochybně vyhrál, odhaduje komentátor

Petr Fiala

Komentátoři k prezidentské volbě 2023

Pokud bude Andrej Babiš (ANO) nakonec kandidovat na prezidenta, musí být jeho vyzyvatelem zástupce vlády. Ve zprávách PLUS na CNN Prima NEWS to zdůraznil komentátor Info.cz Martin Schmarcz. Na druhou stranu podotkl, že v době, kdy nejsilnější možní kandidáti ještě neohlásili svou účast ve volbách, je velmi předčasné mluvit o jejich šancích. Nejsilnějším a nejjednodušším kandidátem vlády by byl podle Schmarcze současný premiér Petr Fiala z ODS.

„Průzkumy zatím nejsou relevantní, ti nejsilnější ještě kandidaturu neohlásili. Vláda by ale měla mít vlastního kandidáta. Měl by to být silný politik, případně někdo z občanských kandidátů, ale neměla by si nechat vnutit jméno zvenčí,“ reagoval Schmacrz na spekulace, že současná vládní pětikoalice by mohla nakonec v prezidentských volbách podpořit generála Petra Pavla.

Pavel se v současných průzkumech pohybuje na druhém místě za expremiérem Andrejem Babišem, ani jeden z nich ale kandidaturu oficiálně neohlásil a podle mnohých expertů je tak velmi předčasné odhadovat, jakou by mohli mít napříč českou společností podporu.

A zatímco předseda lidovců Marian Jurečka oznámil, že koalice přemýšlí nad jinými jmény, než je Petr Pavel, šéf hnutí STAN Vít Rakušan v rozhovoru pro CNN Prima NEWS připustil, že generál by byl silný kandidát a záležet bude i na tom, jestli bude chtít politickou podporu.

Koho by tedy vláda mohla či měla do voleb vyslat? „Měl by to být někdo ze známých a vrcholných politiků. Nejjednodušší by byl Petr Fiala. Zejména poté, jakou popularitu získal při řešení bezpečnostní situace kolem války. Nepochybně by vyhrál, ale vláda ho asi nenominuje,“ nastínil Schmarcz. Podle informací CNN Prima NEWS si ale opravdu část ODS přeje, aby se Fiala do boje o post hlavy státu přihlásil.

Podle politologa Lukáše Jelínka se pětikoalice může k Pavlovi klidně ještě vrátit, i když voliči spíše vyhledávají kandidáty, kteří jsou vzdáleni politickým stranám. „Nebudu se divit těm, kteří se udrží od partají dál a budou stát maximálně o opatrnou podporu,“ konstatoval. Zároveň je ale skeptický ke schopnostem vlády a obecně politických stran najít kandidáta, který dokáže voliče oslovit.

„V posledním měsících se možná vytáhne nějaká figura, která to ale bude mít proti Babišovi nebo Pavlovi velmi těžké. Jejich jména se totiž veřejně omílají už dlouho,“ vysvětlil Jelínek.

Kandidát z vlády, jinak absurdistán

Schmarczovi pak připadá absurdní debata, že se vážně uvažuje o tom, že bude kandidovat Babiš jako člověk, který bude v době voleb obžalován u soudu. Navíc se příznivci všech ostatních kandidátů budou muset spojit, aby Babiš neuspěl ve 2. kole.

„Pokud se Babiš rozhodne kandidovat, těžko získá ve 2. kole nějaké hlasy navíc. V tom prvním může říct svým voličům, že je chudinka obžalovaný. Pokud by kandidoval, tak je logické, že se mu nepostaví Marek Eben nebo Petr Pavel, ale někdo z vlády. Jinak žijeme v absurdistánu. Funkce prezidenta je důležitá, ale už dvakrát to pravicová vláda nechala na občanských kandidátech a dvakrát neuspěla. Chtějí to udělat i potřetí? Pavel může být dobrým kandidátem, ale musí reprezentovat vládu,“ vysvětlil Schmarcz.

Poslední průzkumy ukazují, že největší šance by v 1. kole opravdu měli Babiš a Pavel, za nimi následují senátor Pavel Fischer, bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně a ekonomka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer nebo senátorka Miroslava Němcová. Kdo již kandidaturu oficiálně oznámil a kdo ji podle dostupných informací zvažuje, čtěte ZDE.

Tagy: