Pohlaví: Muž, žena, nebo psychická porucha? Provokace Motoristů rezonuje na sociálních sítích

Petr Macinka a Filip Turek

Volby do Sněmovny by vyhrálo ANO, ukazuje průzkum

Mládežnická organizace Motoristů sobě s názvem Generace Motor láká nové členy skrze velmi neobvyklé přihlášky. Po zájemcích chce v internetovém dotazníku vyplnit například jméno, příjmení, datum narození či pohlaví. Na tom by nebylo nic neobvyklého. U položky pohlaví má ale člověk na výběr hned ze tří možností – muž, žena, nebo psychická porucha. Lidé na sociálních sítích přijali tuto provokaci rozporuplně. Někteří ji kvitují, jiní berou vystupování Motoristů jako útok na LGBTQ komunitu.

Motoristé rozhodli o vzniku stranické mládežnické organizace v červenci na prvním zasedání předsednictva. Generaci Motor povede Matěj Gregor – bývalý člen Svobodných a zastupitel městského obvodu Ostrava-Vítkovice. Takzvaným patronem mladých Motoristů se stal europoslanec Filip Turek.

MOHL BY VÁS ZAJÍMAT PRŮZKUM: ANO stále první a nárůst SPD. Do Sněmovny by proklouzli lidovci, KSČM i Přísaha

Dvojice začátkem září oznámila vznik webu Motorgen.cz. Aby se člověk stal členem mladých Motoristů, musí uhradit členský příspěvek a samozřejmě vyplnit – hodně netradiční – přihlášku. Organizace v elektronickém dotazníku pokládá mimo jiné neobvyklou otázku ve znění: „Jste vegan?“

Za ještě neobvyklejší lze však považovat možné odpovědi na jinak běžnou otázku týkající se pohlaví. Žadatel má na výběr hned ze tří možností – muž, žena, nebo psychická porucha. Tuto provokaci kritizovali někteří uživatelé na sociálních sítích.

Už jste v Motorgenu? 👑 www.motorgen.cz

Posted by Matěj Gregor on Saturday, September 7, 2024

„Přihláška k mladým Motoristům. Hezké, že? Mohu se zeptat, proč kádrujete lidi podle toho, jak se identifikují nebo jestli jsou vegani?“ podivoval se člen Mladého Pirátstva Kristián Sušer. „Motoristé označují LGBTQ lidi za psychickou poruchu,“ kritizoval dotazník editor Deníku N Filip Titlbach.

Proti jeho příspěvku se ozval například internetový komentátor Ondřej Tesárek: „Lesba je žena, gay je muž, bisexuál bere vše a trans je psychická porucha podle Manual of Mental Disorders, která vyžaduje psychiatrickou péči a nemá s gayi ani lesbami nic společného. Jestli jako gay máte potřebu se nějak družit s lidmi, co prochází tímhle peklem, budiž, ale fakt byste do toho nemuseli míchat všechny ostatní.“

Za podobou dotazníku mladých Motoristů stojí i šéf Motoristů sobě Petr Macinka. Ten se na Facebooku vyjádřil přímo ke třem možnostem u kolonky pohlaví. „Já ty naše mladý žeru. Ti fakt neuhoří,“ glosoval dlouholetý spolupracovník exprezidenta Václava Klause.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO: Pamatuji si vás z Medúzy, rýpl si Šlachta do Juchelky. Skopečkovi složil kompliment

Tagy:
muž gender politika pohlaví žena LGBT LGBTQ Matěj Gregor Petr Macinka Filip Turek Motoristé sobě