Pohřeb Alžběty II. je nejdražší akcí v dějinách Británie. Předčí i olympiádu, tvrdí Kovanda

Londýn v den pohřbu královny Alžběty II.

Reportér CNN Prima NEWS popsal situaci v Londýně

Pondělní pohřeb královny Alžběty II. bude nejnákladnější jednodenní zvláštní událostí v britských dějinách. Uvedl to ekonom Lukáš Kovanda. Akce by podle odhadu britských médií mohla vyjít až na 10 milionů liber (asi 280 milionů korun).

„Bývalý bezpečnostní pracovník královské rodiny Simon Morgan říká, že z bezpečnostního hlediska jde o vůbec nejnákladnější jednodenní operaci v britských dějinách. Předčí prý dokonce i nákladnost bezpečnostních opatření během olympijských her v Londýně roku 2012,“ prohlásil Kovanda.

Podle něj právě náklady na bezpečnostní zajištění tvoří zdaleka největší položku v celkových nákladech tohoto typu posledního rozloučení. „Pokud bychom ale částku vyjádřili po přepočtu z liber do korun a navíc zohlednili inflační znehodnocení, tak by například pohřeb princezny Diany v roce 1997, ale i ten Alžběty, královny matky, v roce 2002, vyšel dráž,“ doplnil ekonom.

Pohřební ceremoniál Alžběty II. započne ve 12 hodin. Kromě královské rodiny a představitelů britské vlády se ho zúčastní také zahraniční státníci. Česko bude reprezentovat premiér Petr Fiala (ODS). „Akce podobného rozměru nikdy nebyla. Aby se jeden den v jednu hodinu sešlo 500 lídrů světa. To se stalo poprvé v dějinách,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve svém letním sídle Balmoral, které se nalézá ve Skotsku. Bylo jí 96 let. Poslední chvíle s ní mimo jiné strávil její nástupce a nejstarší potomek Karel III. či její dcera princezna Anna.

Alžběta II. Velké Británii vládla 70 let, přičemž jde o nejdéle panujícího monarchu v dějinách Spojeného království. Jde rovněž o druhou nejdelší dobu, kdy byl na trůně jeden vládce. Zesnulou britskou královnu překonává pouze francouzský král Ludvík XIV., který během 17. a 18. století vládl Francii celkem 72 let.

Tagy: