Schwarzenberg: Že Putina nepozvali? Nevím, proč by na pohřeb Alžběty II. měli jezdit vrazi

Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Scharzenberg

Jak Schwarzenberg vzpomíná na Alžbětu II.?

V pondělí se koná státní pohřeb zesnulé královny Alžběty II. Mluví se o nejsledovanější akci v britských dějinách. Do Westminsterské katedrály se vejde asi 2 200 lidí. Kromě královské rodiny a představitelů britské vlády se pohřbu zúčastní také zahraniční státníci či další osobnosti. Pozvánku naopak neobdrželi zástupci Ruska či Běloruska. Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který se s britskou panovnicí několikrát setkal, toto rozhodnutí Londýna vítá.

„Nevím, proč by na královnin pohřeb měli jezdit vrazi. Není k tomu důvod,“ konstatoval Schwarzenberg ve vysílání CNN Prima NEWS. Uvedl to s ohledem na pokračování ruské invaze na Ukrajinu, což Bělorusko podporuje. Pozvánku od Britů neobdržel ani Myanmar.

Za Českou republiku se pohřbu zúčastní premiér Petr Fiala (ODS). Dorazí rovněž manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská. Podle britských médií, která zprávu vydala, je to znak toho, že Británie setrvá v podpoře Ukrajiny, zatímco ruský prezident Vladimir Putin pozván nebyl, byť kondoloval.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová krok Londýna komentovala slovy, že je „hluboce nemorální“, jelikož prý „zneužívá národní tragédii ke geopolitickým účelům“. „Je to rouhačské vůči památce Alžběty II.,“ tvrdila ruská mluvčí.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve svém letním sídle Balmoral, které se nalézá ve Skotsku. Bylo jí 96 let. Poslední chvíle s ní mimo jiné strávil její nástupce a nejstarší potomek Karel III. či její dcera princezna Anna.

Alžběta II. Velké Británii vládla 70 let, přičemž jde o nejdéle panujícího monarchu v dějinách Spojeného království. Jde rovněž o druhou nejdelší dobu, kdy byl na trůně jeden vládce. Zesnulou britskou královnu překonává pouze francouzský král Ludvík XIV., který během 17. a 18. století vládl Francii celkem 72 let.

Celý rozhovor s Karlem Schwarzenbergem najdete v úvodním videu. Bývalý ministr zahraničí a spoluzakladatel TOP 09 mluvil mimo jiné o setkání s princem Philipem, který zemřel před rokem. Dožil se 99 let.

Tagy: