Omezíme pohyb mezi kraji, pokud se situace nezlepší, varuje vláda. Zatím se tak nestane

Lidé v rouškách

Tisková konference po mimořádném jednání vlády

Pohyb kolem bydliště se zatím neomezí. Ve čtvrtek večer to na tiskové konferenci po jednání vlády oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Tuto restrikci si zatím kabinet Andreje Babiše nechává jako eso v rukávu. Vláda rozhodla o omezení služebních cest a oznámila, že nedojde k otevření skiareálů. Uzavřou se i lanovky pro pěší. Všechny zákazy platí od páteční půlnoci.

„Pohyb kolem bydliště zatím omezený není. Pokud by se to zhoršilo, ještě bychom k tomu přistoupili. Doufáme, že opatření zaberou,“ řekl na tiskové konferenci po jednání ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda naopak rozhodla o tom, že dojde k uzavření lanovek i pro pěší a zpřísní se služební cesty, a to od páteční půlnoci. Ty dnes lidé často právě pro pobyt na horách využívali. Nově budou muset mít o cestě potvrzení a nebudou moci cestovat s rodinou. Lidé mohou na hory cestovat pouze do budov, které vlastní.

Skiareály zůstanou zavřené

Špatnou zprávu má vláda i pro skiareály, ty zůstanou zavřené. „Skiareálům se musíme omluvit, protože je faktem, že jsme u nich vzbudili určitá očekávání. Bohužel se situace nevyvíjí dobře. Skiareály jsme nemohli pustit a nedokážeme jim říct, kdy se tak stane,“ řekl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

K omezení pohybu kolem bydliště třeba na 15 kilometrů tak vláda zatím nepřistoupila, ač o tom vedla dlouhé jednání. Zdá se, že si tuto restrikci nechala jako eso v rukávu pro případ, kdy by situace mohla být ještě horší.

Uzavření na dva až tři týdny?

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného je nutné, aby rychle došlo ke snížení nákazy v populaci. Opatření by podle něj mohla trvat dva až tři týdny.

„Jde nám o to, abychom co nejrychleji čísla snížili. Opatření mohou trvat třeba dva až tři týdny. Není nyní žádoucí, abyste odjeli na home office na druhou stranu republiky,“ dodal Blatný na dotaz, zda může OSVČ odjet pracovat na hory.

Nechtěli jsme přidávat restrikce

„Nechtěli jsme přidávat další restrikce, podstatné je, aby bylo dodržováno to, co už platí. Na to jsme se po celou dobu jednání soustředili,“ dodal Havlíček.

Hamáček se ještě snažil vysvětlit, proč se vláda odklonila od rozvolňovacích snah. „V minulých dnech a týdnech byl vývoj epidemie uspokojivý. Čísla klesala a my jsme věřili, že se blížíme k bodu, kdy přijde na otázky spojené s uvolňováním, bohužel v posledních dnech se trend zhoršil, epidemie začíná stagnovat, některá čísla začala růst a my si nemůžeme dovolit situaci podcenit,“ zdůvodnil ministr vnitra Jan Hamáček, proč vláda nemůže rozvolňovat.

Tagy: