Nově se lze pojistit i proti opilosti. Nedává to smysl, kroutí hlavou konkurenční pojišťovny

Některé pojišťovny umožňují pojistit se proti opilosti

Pojišťovny stále hledají cesty, jak od lidí vybrat více a více peněz. Dvě přišly se speciální nabídkou – s pojištěním proti opilosti. Pokud člověk něco „vyvede“ pod vlivem, pojišťovna pokryje náklady. Konkurenti nad takovým produktem kroutí hlavou a nelíbí se ani České asociaci pojišťoven, i když ho připouští.

„Pokud někomu způsobíte škodu na dovolené nebo se vám něco stane a jste v toleranci do jednoho promile alkoholu, tak naše pojišťovna tu škodu bude plnit,“ pronesl Martin Koukal, tiskový mluvčí VZP.

ČTĚTE TAKÉ: Necháváte PET lahve v rozpáleném autě? Je to nebezpečná chyba, varují experti

Zavinění nesmí být úmyslné. Jenomže – jedno promile může znamenat až čtyři piva nebo panáky, popřípadě sedmičku vína. „Neúmysl“ se prokazuje těžko. „Sebekontrola svých vlastních schopností se snižuje. Rozlišovat úmysl a neúmysl asi nedává smysl,“ řekla vedoucí terapeutka kliniky AdiCare Marie Funke.

Ztrácíme zábrany

„Po takovém množství alkoholu už třeba sami ztrácíme zábrany, které normálně máme,“ popsala psycholožka pro prevence a léčbu závislostí Helena Fialová.

Konkurenční pojišťovny se nestačí divit. „Pokud je někdo pod vlivem alkoholu, tak vlastně jde naproti tomu, že se může něco stát, a to by pojištění krýt nemělo,“ řekl tiskový mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

„Alkohol by neměl být v rámci pojištění žádný. Ten základní princip nahodilosti popírá,“ líčil tiskový mluvčí pojišťovny Slavia Václav Bálek.

„Může to působit sporně, nicméně právě s ohledem na právní předpisy dané země a jejich dodržování nelze podobný způsob nazvat neetickým,“ dodala mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Pavlisová.

Tagy: