Necháváte PET lahve v rozpáleném autě? Je to nebezpečná chyba, varují experti

PET lahev může v autě napáchat pořádnou neplechu.

Hasiči varují před PET lahví ponechanou v autě

PET lahev s nápojem je pro mnohé neodmyslitelná součást výbavy ve voze. V horkých dnech ovšem může způsobit velký problém. Hasiči i chemici důrazně varují řidiče, aby ve vedrech nenechávali lahve ve vozech. Hrozí nejen vznícení některých materiálů, ale také uvolnění nežádoucích látek do nápoje.

Obyčejná lahev s vodou ponechaná v rozpáleném autě může způsobit obrovské problémy. Žár s ní dokáže divy. „Nastupuje takzvaný efekt lupy. To znamená, že pokud sluneční paprsky prostupují lahví s vodou, nastupují takové teploty, které zapříčiní vznícení některých materiálů. Třeba čalounění a podobně,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Není se čemu divit, teploty se v autě násobí. „Je to přibližně třicetistupňová vnější oficiálně udávaná teplota. To znamená, že v místě, kde je palubní deska, naměříte přes šedesát stupňů,“ vysvětlil mluvčí Ústředního automotoklubu České republiky Igor Sirota.

Jak přiznal muž oslovený redakcí, lahev s Coca-Colou mu v autě vybouchla při 100kilometrové rychlosti. „Není to nic příjemného,“ konstatoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drama v Brně: Batole zůstalo uvězněné v rozpáleném autě. Video ukazuje rázný postup strážníků

Nejsou to jenom nápoje v PET lahvích, které mohou v autě udělat pořádnou neplechu. S horkem se nemusí třeba zapalovače. Dobře si v něm nevede ani elektronika, spreje nebo léky. Doslova převařené nápoje v PET lahvi nejsou podle studií ideální ani pro organismus. A to kvůli potenciálním únikům některých látek z PET lahve. „Mnohé studie skutečně ukazovaly, že někde mezi 40 a 60 stupni dochází ke zvýšenému riziku a v podstatě nárůstu migrujících látek,“ zmínil potravinářský chemik Jiří Brát.

„Čím vyšší bude teplota a čím kyselejší bude nápoj, tím víc nežádoucích látek se do nápoje uvolní,“ doplnil biochemik Tomáš Moravec. Vysoké teploty pomáhají hlavně v množení bakterií, které se do lahve dostanou hned po vašem prvním napití a tekutiny pak zkazí.

Tagy: