Pokud teď budeme zodpovědní, můžeme mít krásné Vánoce, říká šéfka jihočeské hygieny

Kvetoslava Kotrbová

INTERVIEW 6.11.2020

Rada vlády pro zdravotní rizika v pátek jednala o rozvolňování protikoronavirových opatření vzhledem k blížícím se Vánocům. I když čísla nakažených v některých regionech klesají, Jihočeský kraj měl za čtvrtek rekordní počet infikovaných. Češi můžou mít krásné Vánoce jako vždy, je však potřeba maximálně dodržovat preventivní opatření, zdůraznila ředitelka krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Kvetoslava Kotrbová, která byla hostem pořadu Interview na televizi CNN Prima NEWS.

„S rozvolňováním bych byla za Jihočeský kraj opatrná,“ říká Kotrbová, podle které je nejrizikovějším místem šíření koronaviru rodinné prostředí, zatímco na začátku školního roku to byly školy.

Kromě rekordního nárůstu nakažených trpí kraj také vysokým poměrem pozitivních výsledků u testů na koronavirus. I když je v Česku průměrné číslo kolem 35 %, v Jihočeském kraji má pozitivní výsledek více než polovina všech testovaných (57 %).

„Snažíme se maximálně trasovat. Tak chceme počty nakažených snížit. U úspěšného trasování viru je také potřeba, aby co nejvíce nakažených podrobně vyplňovalo internetové koronavirové dotazníky. V současnosti to v Jihočeském kraji dělá zhruba 15 procent lidí,“ vysvětluje Kotrbová. Přesto se podle ní většina Jihočechů chová zodpovědně.

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích proto pokládá za nadějné, že si letošní Vánoce užijeme jako vždy. „Podmínky v obchodech musíme nastavit tak, abychom mohli nakoupit dárky, ale aby ten prodej byl bezpečný. Lidé by si měli poctivě dezinfikovat ruce, nosit roušky a dodržovat rozestupy. Pokud se tohoto budeme držet, můžeme mít krásné Vánoce,“ dodává.

Rozhovor Martiny Kuzdasové s Kvetoslavou Kotrbovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: