Moravské nemocnice jsou přehlcené. Do Prahy dorazilo pět pacientů s covidem

ilustrační foto

Pacienty ze Zlína převáželi do Prahy

Převoz pacientů s koronavirem kvůli kapacitě nemocnic pokračuje. Sanitky v pátek dopoledne převezly pět pacientů na umělé plicní ventilaci ze Zlína, Kroměříže a Uherského Hradiště do pražské Fakultní nemocnice v Motole. Akce byla medicínsky i logisticky náročná, každý pacient bude v jedné sanitce společně s lékařem.

Nemocnice začaly přesouvat pacienty s covidem do jiných krajů už minulý týden, zatím to ale byly jen nakažení ze standardních lůžek. Nyní půjde o převoz pacientů ve vážném stavu. Jde o čtyři muže a jednu ženu ve věku od 44 do 64 let. Během několikahodinové cesty musí být pacienti neustále napojeni na plicní ventilaci. Sanitní vozy, které je budou převážet, pojedou společně a budou mít policejní doprovod.

Čtyři nemocnice Zlínského kraje jsou na hraně kapacitních možností. Ve čtvrtek v nich bylo 482 covid pozitivních pacientů, což bylo dosud nejvíce. Intenzivní péči potřebuje přes sto pacientů s covidem a jinými diagnózami, zbývající kapacity jsou již omezené.

Nemocnice již na konci minulého týdne začaly přesunovat pacienty do nemocnic v jiných krajích, dosud bylo přeloženo na standardní lůžka v okolních krajích 27 pacientů. Směřovali do nemocnic v Brně, Olomouci, Ostravě, Přerově a Havířově. V pátek budou pacienti poprvé převáženi do pražské nemocnice.

Tagy: