Kubek: Zdravotníci čekají na peníze půl roku. Trapnost, Vojtěch nebyl schopný ministr

Milan Kubek

Vyjádření Milana Kubka

Současná situace je neudržitelná, ekonomika krvácí a lidé umírají po stovkách, řekl CNN Prima NEWS prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Ten v pátek znovu vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby okamžitě zpřísnilo opatření a zavedlo tvrdý lockdown, tedy úplné zmrazení veřejného života. Stejný názor má i imunolog Václav Hořejší. Tak zásadní opatření ale podle ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) zatím nepřipadá v úvahu. Prezident ČLK také kritizoval postupy resortu zdravotnictví, když ho ještě vedl Adam Vojtěch.

Stávající situace je neudržitelná, ekonomika krvácí, umírají nám lidé po stovkách a ostatní jsou stále více unavení. Nevidí světlo na konci tunelu, takhle nemůžeme přežívat do jara. Čím déle budeme váhat, než zavedeme tvrdý lockdown, tím víc lidí umře zbytečně a i ekonomické ztráty budou větší,“ uvedl předseda ČLK Milan Kubek.

Ten minulý týden ve čtvrtek vyzval nového ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby okamžitě vyzval vládu k zpřísnění stávajících protiepidemických opatření. „To se nestalo, ztratili jsme další týden. V pátek Česká lékařská komora výzvu opakovala,“ zdůraznil Kubek s tím, že minutý týden zemřelo 1 230 lidí s koronavirem.

Jak dlouho ještě budou lidé zbytečně umírat?

„Tento týden přes veškerou naši snahu zemře asi 1 500 lidí. Takže jak dlouho budou ještě zbytečně umírat, než vláda vezme nebezpečí skutečně vážně?“ nechápe Kubek. Zdůraznil, že co se týče počtu zemřelých na počet obyvatel, je Česká republika možná úplně nejhorší na světě, takže skutečně není na co čekat.

Tvrdý lockdown by zavedl na dva až tři týdny. Už minulý týden na něj přitom podle Kubka bylo pozdě. „Jeden týden jsme ztratili kvůli kauze Prymula, teď jsme ztratili další týden. Ukázalo se, že žádné poklesy nově nakažených nejsou, že to byla pouze chyba způsobená menším množstvím prováděných testů. Procento pozitivních výsledků je extrémně vysoké, stále je třetina testů pozitivní,“ upřesnil.

Po tvrdém lockdownu už delší dobu volá také imunolog Václav Hořejší. „Nemá cenu apelovat u lidí, musí se to vynutit,“ řekl před časem Hořejší v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS. Koncem minulého týdne pak pro web iDnes.cz prohlásil: „Jako absolutistický vladař bych pro jistotu zavedl lockdown podle vzoru Izraele na dva týdny.“

Hamáček: Tvrdý lockdown zatím nepřipadá v úvahu

Podle ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) ale takto tvrdé opatření zatím nepřipadá v úvahu. „Jsou to jen spekulace. Jak vnímám diskuzi mezi kolegy z vlády, tak to zatím není ve hře,“ řekl CNN Prima NEWS Hamáček.

Poslanec a místopředseda ODS Martin Kupka by tvrdý lockdown nezaváděl, pouze by znovu apeloval na občany, ať opatření dodržují. „Čísla nejsou příznivá. Na místě ale je vyhodnocovat vývoj za více dnů. Tam zaznamenáváme mírný pokles. Je bohužel jasné, že není čas pro uvolňování opatření. Na místě je znovu požádat občany, aby dodržovali všechna opatření a chovali se podle všech doporučení hygieniků a epidemiologů,“ řekl CNN Prima NEWS Kupka.

Podle prezidenta ČLK Kubka ale většina lidí opatření dodržuje, akorát jsou nedostatečná. Vláda naopak vysílá signály lidem, které jim podráží nohy. „Například když povolí profesionální sport, tak to je výraz pohrdání prací zdravotníků, kteří bojují o každý lidský život. Někteří si to mohou vyložit tak, že když hokejisté hrají hokej, tak proč oni by museli nosit roušku. Ale většina obyvatel opatření dodržuje, akorát jsou nedostatečná,“ myslí si Kubek, kterému nepřijde přísná ani nová páteční strategie ministerstva zdravotnictví.

Dodal, že jeden z klíčů, jak situaci zmírnit, je uzavřít továrny na dva týdny. „Lidé stále musí chodit do práce, kde nejsou dostatečně chráněni. Právě třeba průmysl je největším semeništěm koronaviru, takže tady rozhodnutí vlády musí být jednoznačné. Továrny se na dva týdny zavřou a otevřou se za předpokladu, že bude zajištěno pravidelné testování všech zaměstnanců, aby se nákaza mezi nimi nešířila,“ uvedl příklad řešení současné situace Kubek.

Prezident ČLK také kritizoval postupy resortu zdravotnictví, když ho ještě vedl Adam Vojtěch. Kubkovi se konkrétně nelíbí to, že zdravotníci dostali 75 tisíc korun na výplatních páskách až s půlročním zpožděním. Přitom během první vlny epidemie pracovali měsíce na plný úvazek v první linii. „Je to nevýslovná trapnost, která jde za bývalým ministrem Adamem Vojtěchem. Ten byl na tomto postu neschopný. I když byl pro veřejnost populární, pro resort nic neudělal,“ dodal  Kubek.

Tagy: