Dalo se tragédii Karla Heřmánka zabránit? Rozhodují dvě vteřiny, instruktor střelby má jasno

Dalo se tragickému činu herce Karla Heřmánka zabránit? Když na střelnici přijde člověk se záměrem ukončit svůj život, mohou být bezpečnostní opatření jakkoli přísná, ale stejně tomu nelze zabránit. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl instruktor střelby Martin Fišer.

Poté, co herec Karel Heřmánek tragicky ukončil svůj život na střelnici na Příbramsku, mnozí se ptali, jak je něco takového možné a proč nikdo nezasáhl. Odpověď je ale podle Fišera jednoduchá: „Když se člověk rozhodne, namíří na sebe zbraň a zmáčkne spoušť, trvá celý tento pohyb jen kolem dvou sekund, a bohužel žádný instruktor není schopen tak rychle zareagovat.“

ČTĚTE TAKÉ: Chvíle před Heřmánkovou smrtí: Dlouze se díval do mobilu, a pak se zastřelil, tvrdí svědek

Fišer sám zážitkové střelby, při které herec zemřel, nenabízí. Specializuje se na přípravu na získání zbrojního průkazu, a zřejmě i díky tomu se s podobným incidentem nikdy nesetkal. „Realita je taková, že pokud někdo plánuje něco takového udělat, pravděpodobně nebude chtít předtím absolvovat tříhodinové školení,“ upřesnil Fišer s tím, že nějaké základní školení je součástí i zážitkových balíčků, ale není zdaleka tak detailní.

Na zážitkovou střelbu se totiž může přihlásit prakticky kdokoliv, stačí pouze zaplatit požadovanou částku. Naopak předtím, než člověk začne absolvovat kurz k získání zbrojního průkazu, prochází několikahodinovým školením zaměřeným na manipulaci se zbraní a bezpečnost.

Fišer přiznává, že i on se občas musí mít na pozoru. „Někdy mám člověka, u kterého mám podezření, že nebere instrukce dostatečně vážně, a v takovém případě se na něj více zaměřím. Ale vím, že když bude rozhodnutý spáchat sebevraždu, udělá to. Můžu mít sebelepší bezpečnostní opatření, ale tomuto bohužel zabránit nedokážu,“ dodal.

Úmrtí slavného herce prověří i pitva

V případu sobotního tragického úmrtí herce Karla Heřmánka byla nařízena soudní pitva. Kriminalisté událost prověřují i pro trestný čin účast na sebevraždě. Policie dosud nepotvrdila, že zastřeleným je Heřmánek. Středočeská policejní mluvčí Vlasta Suchánková pouze řekla, že příbramští kriminalisté se zabývají případem, kdy jeden z návštěvníků střelnice, ročník 1947, obrátil zbraň proti sobě.

„Okamžitě mu byla poskytnuta pomoc a život zachraňující úkony, nicméně zranění bylo tak závažné, že přímo na místě zemřel,“ řekla Suchánková. Příbramští kriminalisté podle ní případ prověřují pro trestný čin účast na sebevraždě, což je u podobných událostí standardní. U zemřelého muže nařídili soudní pitvu ke zjištění přesné příčiny smrti. Kriminalisté budou zjišťovat a prověřovat veškeré okolnosti této události.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrůzný nález v Praze 5. Výkopové práce odkryly lidské kosti, kriminalisté plánují další kroky

Tagy:
sebevražda bezpečnost Karel Heřmánek střelba střelnice instruktor střelby