Polévka za 280 korun, smažák za 420. V centru Prahy vám česká klasika provětrá peněženky

Ceny smaženého sýra jsou velmi vysoké.

Česká lidovka smažák za 500

Centrum Prahy jako by nestálo o české turisty. Alespoň ne u jídla. Jeho ceny dosahují výšek, ze kterých by se mohla zamotat hlava. Za běžnou polévku zaplatíte i 279 korun a typickou českou lidovku, smažený sýr, si „vychutnáte“ klidně za čtyři sta.

Například třicetiletý David má smažený sýr rád, při toulkách Prahou si ho ale raději odpustí. „Kdybych byl bohatý, mohl bych si ho dovolit. Takhle bych do toho určitě nešel,“ kroutí hlavou nad astronomickými cenami smažáku v centru města.

ČTĚTE TAKÉ: Česko se propadlo v žebříčku kvality potravin. Zemědělci projídají dotace, tvrdí obchodníci

Pokud si budete chtít dát smažený sýr například na Staroměstském náměstí, připravte si 399 korun. Plnou peněženku byste měli mít i v případě, že zatoužíte po polévce. Ta vás v centru metropole vyjde i na tři stovky.

Kousek od Staroměstského náměstí v Dlouhé ulici zaplatíte za smažený sýr s bramborem a tatarkou dokonce 420 korun. „Myslím, že bych dostala kvalitní a levnější jídlo někde jinde,“ řekla CNN Prima NEWS jedna z turistek. „Nejsem připravená na to, že si oproti Ostravě připlatím,“ dodala další.

Provozovatelé restaurací ceny obhajují mimo jiné vysokými nájmy. „Ceny po celém světě prošly změnami kvůli covidu, válce na Ukrajině, energetický trh zasadil velkou ránu stabilitě podniků. Praha nemůže dělat výjimky, je závislá na jiných trzích. Dalším faktorem je nárůst nájmů budov v centru i zahrádek, je jeden z nejdražších v Evropě,“ vysvětluje manažer jedné z restaurací na Staroměstském náměstí.

„Najdou se výjimky, kde jsou ceny úletem. Obecně ale lze říci, že vycházejí z inflačního prostředí v Česku. Dobrá zpráva je, že se inflace zpomaluje a projeví se to i v turistických centrech,“ míní ekonom David Marek.

Příjemnou zprávou pro milovníky české klasiky obalené ve strouhance je fakt, že je mimo Prahu výrazně levnější. Například v Bílině stojí smažený sýr bez přílohy 120 korun, méně za něj vydáte ale i v krajských městech.

Tagy: