Policie jde po schvalovačích masakru ve škole, řeší 60 případu. GIBS analyzuje samotný zásah

Vít Rakušan a Martin Vondrášek

Kriminalistka o vražedném běsnění

Kriminalisté se zabývají více než 60 případy, které souvisejí se schvalováním či adorováním čtvrtečního masakru na pražské Filozofické fakultě. Policie o tom informovala na sociálních sítích. Zhruba u poloviny zmíněných případů zná totožnost konkrétních osob. Generální inspekce bezpečnostních sborů zase analyzuje informace a vyhodnocuje podněty od veřejnosti ohledně zásahu policie.

„V souvislosti s útokem na Filozofickou fakultu UK sledujeme dění na sociálních sítích, a to ve vztahu ke schvalování, adorování a následování tohoto hrůzného činu. K středečnímu dni se v Česku zabýváme více než 60 takovými případy. U 30 z nich již známe totožnost konkrétních osob,“ informovala policie na sociální síti X.

Během Vánoc si příliš neodpočinuli například jihomoravští policisté, kteří se intenzivně zabývají výhružkami na sociálních sítích. V posledních dnech se jim povedlo vypátrat a zadržet několik autorů příspěvků souvisejících právě s tragickým předvánočním útokem v Praze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poučme se z napáchaných chyb. Naší zbraní teď mají být solidarita a ohleduplnost

Incidentem se zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Nyní analyzuje informace a vyhodnocuje podněty od veřejnosti, sdělila mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Ohledně zásahu na univerzitě se objevila kritika zejména na sociálních sítích. Lidé upozorňovali například na možné podcenění situace ze strany policie.

Mluvčí pražské policie Jan Daněk ve středu pro ČTK řekl, že budova v Celetné ulici byla evakuována na základě informací fakulty, podle kterých útočník do budovy na náměstí Jana Palacha vůbec nechodil. Veškeré studijní aktivity měl v Celetné. „Žádné informace, které jsme měli v té době k dispozici, tedy nehovořily o jakémkoliv jeho vztahu k budově FF UK na náměstí Jana Palacha,“ uvedl Daněk.

Mladý střelec ve čtvrtek v budově Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí zabil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela v nemocnici. Masový vrah se později sám zastřelil. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Policie střelce na základě balistiky spojila také s případem vraždy muže a jeho dvouměsíční dcery v Klánovickém lese na okraji Prahy z 15. prosince.

Tagy: