KOMENTÁŘ: Poučme se z napáchaných chyb. Naší zbraní teď mají být solidarita a ohleduplnost

Pietní místo před Masarykovou univerzitou v Brně

Psycholog Vymětal o střelbě na Filozofické fakultě UK

Zatímco se Česko vzpamatovává z bezprecedentního čtvrtečního masakru na pražské Filozofické fakultě, při němž mladý střelec zavraždil 14 lidí, sociální sítě se plní hádkami, osobními výpady a dalšími nevhodnými příspěvky. Zkusme spíš přemýšlet o tom, jak být v těchto těžkých chvílích co nejvíce solidárními a ohleduplnými osobami. Vycházejme výhradně ze zpráv, které nám poskytuje policie, a řiďme se jejími radami. Politici, novináři i další činné osoby ve veřejném prostoru mají zároveň mnoho podnětů, z nichž by se měli poučit – kdyby se, nedej bože, měla takto strašná událost někdy v budoucnu opakovat...

V současnosti není čas na honění laciných politických bodů. Není ani vhodná chvíle na předčasná hodnocení zásahu policie či na šíření rádoby senzací nebo nepodložených zpráv, které bují na sociálních sítích.

Ano, novináři napříč českými mediálními domy ve čtvrtek napáchali spoustu hrubých chyb, ať už se tyto naprosté přešlapy týkaly bezpečnostní či etické roviny. Na jejich obranu nutno zmínit, že jde o vskutku zcela bezprecedentní událost. Totálně selhalo také několik vlivných osob na sociálních sítích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chybělo pár dní a zabránili jsme tragédii. Policie spojuje vraha ze školy s Klánovicemi

Místo toho, abychom si teď hráli na bezpečnostní experty či morální majáky, je nyní spíš čas na maximální ohleduplnost, solidaritu a respekt k obětem, pozůstalým i všem složkám, které se podílely na zásahu. Držme se bezpečnostních nařízení policie. Její nejnovější doporučení tu skutečně nejsou jen tak pro srandu králíkům. Pojďme si ty nejdůležitější z nich připomenout.

Pokud máte jakékoliv materiály zachycující situaci nebo průběh střelby, případně další informace k osobě pachatele, nezveřejňujte je, ale zašlete na Národní centrálu proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě. Proč je důležité ve správný čas mlčet a nedémonizovat střelce? Od čtvrtka evidujeme několik konkrétních případů lidí, které hrůzný čin (údajně) inspiroval a chtějí jej následovat. Pokud něco takového ve svém okolí zaregistrujete, volejte 158,“ vyzývá policie všechny občany.

Experti se shodnou na tom, že nemá žádný smysl zveřejňovat fotografie střelce či bližší informace o jeho osobě. Takové jednání – byť mohlo mít dobrý úmysl – dost možná zvyšuje šance nápodobení obdobného činu v budoucnosti. Znovu je třeba zopakovat: Poučme se z těchto chyb a doufejme, že se něco takového už nikdy nestane.

Když by se, nedej bože, měla někdy v budoucnu odehrát obdobná tragédie, neopakujme chyby, k nimž došlo ve čtvrtek. Například fotografování a následné sdílení snímků zoufalých studentů, kteří se schovávali na okraji římsy, bylo z morálního hlediska zcela jistě nevhodné. Z bezpečnostního úhlu pohledu navíc mohlo jít o návod pro vraha, který se tou dobou stále nacházel nedaleko od zmíněné římsy. V každém případě je lepší se radši desetkrát zamyslet, než něco zveřejníme na internetu.

Pochvalu si nyní zaslouží každý politik (ať už vládní nebo opoziční), který se pokouší povzbudit či sjednotit společnost, a každý novinář, který se o tragédii snaží informovat citlivě a ohleduplně. Zároveň nechme pracovat policii. Jen tak se s touto tragédií vypořádáme.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linky pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636.

Na pomoc zasaženým střelbou vzniklo několik sbírek. Pokud i vy chcete zraněné a pozůstalé v těžkých chvílích podpořit, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze21 i skrze dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZNESNAZE 30, 60, 90 nebo 190 na telefonním čísle 87 777. Přispět lze přes web Nadační fond Univerzity Karlovy či zasláním libovolné částky na transparentní účet číslo 556677359/0800.

Tagy: