Posun v případu ubodaných dětí v Británii. Útočník byl obviněn, o jeho motivu se spekuluje

Policie vyšetřuje pobodání v Southportu.

Nepokoje v Británii se šíří

Britská policie obvinila z trojnásobné vraždy a desetinásobného pokusu o ni sedmnáctiletého mladíka, který podle ní zaútočil v pondělí nožem na skupinu dětí ve městě Southport. Informoval o tom v noci na čtvrtek britský deník The Guardian. Tři dívky při útoku zemřely, dalších deset lidí utrpělo zranění. O motivu pachatele zatím není jasno.

Jméno obviněného mladíka policie vzhledem k jeho věku nesdělila. Jedinými zveřejněnými podrobnostmi o podezřelém je jeho věk a to, že žije ve vesnici Banks, nedaleko místa, kde se odehrál útok, píše The Guardian. Narodil se podle něj ve velšském Cardiffu. Policie ho zatkla v pondělí a následně ho vyslýchala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muž před kamerou uškrtil manželku, načapal ji při hovoru s milencem. Vraždě přihlížely i děti

Muž v masce a ozbrojený nožem v pondělí útočil v budově taneční školy, kde se shromáždily děti na akci inspirované zpěvačkou Taylor Swiftovou a její tvorbou. Tři děti útok nepřežily, dalších pět jich zůstává v kritickém stavu. Podobně jsou na tom dva dospělí, kteří se je snažili chránit.

V Southportu následně vypukly násilnosti přisuzované krajně pravicovým extremistům. Při střetech s nimi utrpěly zranění desítky policistů. Zástupce policie v úterý řekl, že ohledně identity sedmnáctiletého mladíka se objevilo mnoho spekulací a hypotéz. Televize Sky News uvedla, že podle jedné z nich šlo o žadatele o azyl. Policie ale už dříve informovala, že se podezřelý narodil v Británii.

Ve středu několik stovek demonstrantů házelo plechovky od piva a světlice poblíž sídla britského premiéra Keira Starmera v centru Londýna, napsala agentura AP. Policie v metropoli zatkla přes stovku lidí. Násilným demonstrantům čelila také ve městě Hartlepool na severovýchodě Anglie, zatímco se krajně pravicové skupiny snaží jitřit hněv kvůli útoku, který se bez důkazů pokoušejí spojit s imigranty, podotkla AP.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Britská královská rodina zveřejnila fotografii následníka trůnu. Jméno jejího autora překvapí

Tagy: