Akce „XXL– čisté místo“ má zničit drogové gangy v Marseille. Ve městě umírají nevinní lidé

Policie v Marseille bojuje proti drogovým gangům.

Války gangů v Marseille

Francie přichází s operací nazvanou „XXL – čisté místo“. Padesát mrtvých si totiž jen za minulý rok vyžádala válka drogových gangů v Marseille. Jsou mezi nimi i zcela nevinné náhodné oběti střelby v ulicích. Úřady si s drogami a související kriminalitou neví rady. Do drogami prolezlého města ji přijel tento týden osobně představit prezident Emmanuel Macron. Místní ale v úspěch moc nevěří.

S pašeráky a dealery drog zatočíme a uděláme jim ze života peklo, slibuje vládní akce. „Povolali jsme na 900 příslušníků policie a celní správy, kteří budou po několik týdnů zasahovat a čistit celé město od drog, pašeráků, překupníků a dealerů, od celé té kriminální sítě. Rozbijeme to,“ uvedl prezident Emmanuel Macron, kterého citoval web Europe1.fr.

Zatím si v Marseille překupníci dělají, co chtějí. Ve čtvrti Maison Blanche se každý večer pohybují pozorovatelé, kteří hlásí pohyb policistů. „Takže chvilku nebudeme pracovat a počkáme, až zas odejdou,“ řekl šéf sítě dealerů v záznamu zveřejněném televizí France 2.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obří díra „požírá“ vesnici ve Francii, stále roste a nikdo netuší proč. Lidé opouštějí domy

Po chvíli je vzduch čistý a obchod pokračuje. Vstupní kontrola u dveří prověří každého příchozího. „Abychom se ujistili, že to není třeba nějaký policista v civilu,“ vysvětlil šéf. Jde totiž o hodně. Jen na jednom výdejním místě se denně točí obchody za víc než 40 tisíc eur (přes milion korun).

Obchody probíhají po troškách. Sáček marihuany je za deset eur (250 korun), kokain za 80 eur (dva tisíce korun). „Jsme tu všichni jedna velká rodina. Kolegové, kamarádi. Všichni se známe,“ sdělil šéf sítě.

Mladí dealeři tu začínají i ve třinácti letech. „My zbraně nenosíme. Na to jsou jiní. Jsou poblíž. Víme, že kdyby něco, ochrání nás,“ popsal jeden z dealerů. „Hodně peněz, hodně mrtvých. Tak to je,“ sdělil další.

Jednou z obětí se loni v září stala i 24letá Socayna, kterou zbloudilá kulka zabila přímo v jejím pokoji, když večer seděla u počítače. „Ta práce, kterou je tu potřeba vykonat, je nepředstavitelná. Jak často říkám, vyléváme vodu z oceánu kávovou lžičkou,“ řekl mluvčí odborového svazu policistů Rudy Manna.

Od začátku akce v pondělí policisté v Marseille zatkli stovku pašeráků, zabavili devět kilo drog a zadrželi čtyři zbraně. Místní lidé jsou ale k operaci skeptičtí. „Nestačí kácet stromy. Tady je potřeba to vyrvat i s kořeny. Takže tohle bude podle mě k ničemu,“ sdělil obyvatel Marseille. „Všichni se dobře bavili. Myslím, že je to pro média, ale moc to nezmění,“ řekl místní obyvatel pro franceinfo.fr.

Tagy: