Policii nesnáším, černoši budou za Trumpa trpět. Exprezidentova parťáka Vance dohání minulost

Kandidát na amerického viceprezidenta J. D. Vance, kterého si vybral lídr republikánů Donald Trump, je v problémech kvůli starým vyjádřením.

Exministři zahraničí o výběru Trumpova viceprezidenta

Když si americký exprezident a republikánský nominant Donald Trump vybral za svého sekundanta na post viceprezidenta J. D. Vance, nejspíš nečekal, jaké s ním bude mít trápení. Mladého politika totiž provází z jeho minulosti jeden skandál za druhým. Naposledy byly zveřejněny jeho zprávy se spolužačkou. V nich opět útočil na Trumpa, kterého podle svých slov před lety považoval za čiré zlo a hanebného muže. Stejně tak ve zprávách například tvrdil, že nenávidí policii.

S inkriminujícími maily, které mají být z let 2014 až 2017, přišla transgender aktivistka a právnička Sofia Nelsonová. Ta byla v 90. letech během studií na Yaleově univerzitě Vanceho spolužačkou. Dříve je dokonce pojilo přátelství, což se v současnosti zdá být zapomenuto.

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Volby rozhodnou Afroameričané a Hispánci. Harrisová zvítězí jen s jejich obří podporou

„Nevidím v něm (Vanceovi) už ani kousek muže, kterého jsem znala a vážila si ho. Je srdcervoucí vidět, jak moc se stal rozdělujícím a bezcitným,“ sdělila Nelsonová v rozhovoru pro CNN. Pro deník The New York Times pak sdílela zprávy, které si během těch let vyměnili. Vance v nich působí jako zcela jiný člověk.

Asi nejvíc vyčnívá jeho kritika Trumpa z roku 2016, kdy poprvé kandidoval na prezidenta. A to úspěšně. „Je to prostě špatný člověk. Morálně zavrženíhodný člověk,“ komentoval Vance osobnost Trumpa v osm let staré zprávě. Tehdy měl podle Nelsonové rovněž napsat, že věří ve vítězství demokratické nominantky Hillary Clintonové. O Trumpovi se negativně vyjadřoval i jindy v minulosti, když o něm například pronesl, že je jako „americký Hitler“. Tyto spory jsou však nyní zapomenuty, když si jej Trump vybral jako svého viceprezidenta.

V říjnu 2014 krátce po smrti 18letého afroameričana Michaela Browna, kterého zabil bělošský policista, se Vance ostře vymezoval proti bezpečnostním složkám. „Nesnáším policii. Po řadě negativních zkušenostech, které jsem s nimi měl v posledních letech, si nedovedu představit, čím si musí procházet černoši,“ psal Nelsonové v mailu.

Černochů se zastával i v další zprávě, tentokrát v souvislosti s Trumpem. „Čím více bělochů bude volit Trumpa, tím více budou černoši trpět. Věřím tomu,“ psal nynější republikánský kandidát na amerického viceprezidenta v mailu z roku 2016.

„Demagog Trump využívající důvěřivce

V další zprávě se Vance rozhořčil kvůli Trumpovým výrokům, například směrem k muslimské populaci v USA. Nelsonová mu psala, že muslimky oblékající hidžáb se necítí bezpečně už ani v obchodech. „Jasně, že se zlobím kvůli Trumpově rétorice a nejvíc se bojím o to, jak vítáni se muslimští občané cítí ve své vlastní zemi. Ale také si myslím, že lidé vždycky věřili všem možným šíleným hova*inám,“ odpovídal Vance s tím, že „vždycky se objeví demagogové, kteří tyto lidi zneužijí“. Tím měl odkazovat právě na Trumpa.

Stejně tak se Vance omlouval Nelsonové, když ji ve své publikaci Americká elegie označil za lesbičku, ačkoliv se tak sama neidentifikuje. „Doufám, že chápeš, že můj popis byl způsoben neznalostí, když jsem to začal psát před lety. Snad nejsi uražená, ale pokud ano, tak se ti omlouvám,“ psal Vance své spolužačce.

Trumpův nynější kandidát na viceprezidenta se už ke zveřejněným dopisům vyjádřil. „Je smutné, že se tato osoba rozhodla vypustit ven dekádu starou soukromou korespondenci mezi přáteli,“ uvedl tým senátora za Ohio. „Otevřeně přiznává, že některé jeho názory se za uplynulou dekádu změnily, poté co se stal otcem a založil rodinu, stejně tak vysvětlil svoji změnu názoru na prezidenta Trumpa,“ pokračoval mluvčí Vance v oficiálním vyjádření.

Tagy: