Prokletý post, reagují politici na Balaše. Vláda mu poděkovala, podle experta byl neviditelný

Panu ministrovi Vladimíru Balašovi (STAN) se předně sluší za jeho práci poděkovat a popřát mu brzké uzdravení. Tak na sociálních sítích reagoval na zprávu o rezignaci šéfa resortu školství poslanec Marek Benda (ODS). Že zdraví má člověk jen jedno, chápe i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). V roli ministra strávil Balaš necelý rok. Podle místopředsedy sněmovního školského výboru Zdenka Kettnera (SPD) je post šéfa resortu školství prokletý, spolupráci s Balašem si však pochvaloval.

„Panu ministrovi se předně sluší za jeho práci poděkovat a popřát mu brzké uzdravení. O dalším postupu v nominaci nového ministra musí rozhodnout vedení STAN,“ citoval Bendu na Twitteru tiskový mluvčí ODS Jakub Skyva. Pro CNN Prima NEWS Benda dodal, že Balaš rozhodně ostudu ve svých pozicích neudělal a postů, včetně toho ministerského, se zhostil se ctí.

Premiér Petr Fiala (ODS) i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) důvody, kvůli nimž Balaš končí, chápou. Za jeho práci mu poděkovali. K oznámení rezignace Balaše se vyjádřil i další člen vládní koalice, europoslanec Zdechovský. „Končí ze zdravotních důvodů. Zdraví má člověk jenom jedno. Přeji vám brzké uzdravení a mnoho štěstí v další kariéře,“ vzkázal na svém Twitteru. Zakladatel hnutí Přísaha Robert Šlachta si do v pořadí již druhého končícího ministra školství současné vlády na Twitteru rýpl. „Neměl tady někdo doslova vzdělávání jako prioritu v programu?“ napsal.

Balaše v roli ministra pro CNN Prima NEWS zhodnotil komentátor Martin Schmarcz. „Myslím, že byl poměrně neviditelný. Vyčítali mu, že více nebojuje za platy učitelů, na druhou stranu jsem ale toho názoru, že platy mají poměrně vysoké. Problém byl spíše takový – jako u celé vlády a hnutí STAN – že nebyl příliš výrazný,“ sdělil.

Je toho názoru, že poté, co hnutí STAN přišlo o dva výrazné členy – exministra školství Petra Gazdíka, který rezignoval kvůli svým kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr, a Věslava Michalika, který zemřel v červnu minulého roku – těžko hledá někoho, kdo by post ministra mohl kvalitně vykonávat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka o zkoušky na SŠ: Co berete v Cermatu za drogy, zlobí se rodiče. Nebrečte, reagují jiní

Podobně stroze výkon Balaše ve funkci ministra hodnotí předsedové školských asociací a odborářských sdružení. „Byl ve funkci krátce,“ řekli ČTK. Doplnili, že z toho důvodu nestihl prosadit své záměry k dalšími směřování českého školství. Výměna ministra v době, kdy se řeší rozpočet pro resort na následující roku, podle nich může být problematická.

„Přijde mi, že post ministra školství je prokletý, protože už několik volebních období se ministři střídají jako na běžícím pásu, což nijak nepřispívá ke klidu ve vzdělávacím systému,“ sdělil pro ČTK místopředseda školského výboru Zdeněk Kettner z opozičního SPD. Balaš je podle něho velmi seriózní, má velký přehled o vysokoškolském prostředí, naslouchá a není konfliktní. „V tomto směru spolupráce s ním byla skvělá,“ podotkl. Pro CNN Prima NEWS dodal, že „Balašova umírněnost vyústila v to, že ministerstvo neřídil on, ale spíše neziskové organizace a úředníci“.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) médiím sdělil, že mu Balaš bude chybět. „Řekl bych, že je to zkušený člověk a za těch několik měsíců i zkušený ministr. Přeji mu brzké uzdravení. Spolupráce byla velmi dobrá. Myslím, že i přátelská,“ uvedl.

Vystřídá Balaše Bek?

V čele resortu by Balaše mohl vystřídat současný ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). Že jej představenstvo hnutí na tuto pozici navrhlo, potvrdil na svém Twitteru. „Tuto nominaci jsem přijal,“ napsal s tím, že návrh ještě musí schválit Celostátní výbor hnutí a až poté jej předseda STAN Vít Rakušan může předložit premiérovi Petru Fialovi.

Jak Schmarcz připomněl, Bek je vysokoškolským profesorem, do roku 2019 byl rektorem Masarykovy univerzity. „Jistě je to velká postava, ale chci upozornit, že to není poprvé, kdy se na post může dostat vysokoškolský profesor. Ministerstvo školství není resortem pro vysoké školy, dokonce s nimi nemůže ani skoro nic dělat. Daleko spíše bychom potřebovali experta na základní školy,“ mínil.

Dodal, že třeba bude Bek problematice základní škol rozumět anebo „bude vědět, že si má najmout experta“. „Ale vysokoškolský profesor na mě takový dojem nedělá. Chtěl bych tam vidět experta na základní školství,“ uzavřel.

Tagy: