Pelta i Kratochvílová dostali roky vězení. Soud je uznal vinnými ze zmanipulování dotací

Soud ve čtvrtek uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení, peněžitý trest pět milionů korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech spolků. Někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou poslal soud do vězení na 6,5 roku, zakázal jí vedoucí funkce ve veřejné správě na šest let a dal jí dvoumilionový peněžitý trest. Verdikt není pravomocný – Pelta, Kratochvílová i státní zástupce se proti němu odvolali.

Ostatní obžalované včetně České unie sportu, jejího šéfa Miroslava Jansty a Fotbalové asociaci ČR naopak osvobodil. Pražský městský soud rozhodl stejně jako v roce 2021, totožná je i výše uložených trestů. K věci se musel vrátit poté, co původní rozsudek zrušil odvolací vrchní soud a nařídil ve věci doplnit dokazování. „Soud i po doplněném dokazování setrval na svém názoru o vině obžalovaných,“ řekla předsedkyně senátu pražského městského soudu Lenka Cihlářová.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala žije ve vlastním světě. Vláda je nejhorší od revoluce a ničí životní úroveň, uvedl Babiš

Za přitěžující okolnost pokládá soud u Pelty i Kratochvílové výši škody a také to, že trestných činů bylo více. „Trest při spodní hranici zákonné sazby u obžalovaného Pelty a o půl roku vyšší u obžalované Kratochvílové je zcela přiměřený a vystihuje závažnost a škodlivost jejich jednání,“ uvedla soudkyně. Bývalá náměstkyně dostala přísnější trest proto, že trestnou činnost spáchala jako vedoucí zaměstnanec ministerstva.

Pelta a jeho milenka Kratochvílová podle rozsudku společně ovlivnili přidělení peněz konkrétním žadatelům v programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů, a pokusili se tak způsobit státu škodu nejméně 175 milionů korun. Svědčily proti nim mimo jiné policejní odposlechy z bytu na pražském Senovážném náměstí, kde se milenci scházeli.

Popřeli smysl státní podpory

Cihlářová uvedla, že Pelta instruoval Kratochvílovou ohledně poskytnutí dotací konkrétním žadatelům, u kterých mu to přineslo prospěch. „Popřeli zcela smysl poskytování státní podpory sportu v této oblasti,“ konstatovala. Oba podle ní vycházeli především z toho, jaká vlivná osoba – ať už z politického, nebo sportovního prostředí – podporu projektů požadovala. Úspěšné žádosti vybrali ještě předtím, než vznikla expertní výběrová komise. O přidělení dotací se tak nerozhodovalo transparentně podle předem stanovených kritérií.

Dvojice se podle rozsudku dopustila pokusu o zneužití pravomoci, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přičemž Pelta Kratochvílovou navedl. Za tyto trestné činy hrozí 5 až 12 let vězení. Ve stadiu pokusu zůstaly trestné činy z toho důvodu, že ministerstvo po zatčení Kratochvílové vyplácení dotací pozastavilo, příslušné dotační programy zrušilo a následně je vyhlásilo znovu.

„Odvolali jsme se a budeme bojovat dál. To je asi tak všechno, co k tomu teď můžu říct,“ sdělila novinářům při odchodu ze soudní síně Kratochvílová. „Počkám na písemné vyhotovení. Je to stejné, jak to bylo, začínáme zase, odvolali jsme se na místě a uvidíme. Máme nové poznatky z dneška a myslím si, že budeme bojovat dál. Abych řekl pravdu, nejsem nadšený, ale zklamaný taky ne,“ komentoval rozhodnutí Pelta.

Obžaloba tvrdila i to, že Kratochvílová ovlivnila na ministerstvu v roce 2017 výši sportovních dotací ve prospěch Peltovy FAČR a Janstovy ČUS a že jim vynášela informace. Na lavici obžalovaných kvůli tomu usedl i Jansta, sekretář ČUS Jan Boháč a bývalý šéf ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza. Podle soudu ale tyto skutky nebyly trestnými činy.

Ministerstvo školství žádá více než miliardu

Státní zástupce žádal pro Peltu devět let vězení a zaplacení 25 milionů korun, pro Kratochvílovou deset let vězení a zaplacení šesti milionů. Pro Janstu chtěl pět let za mřížemi a dvoumilionový peněžitý trest. Vězení, peněžité tresty i zákazy činnosti navrhoval i zbylým obžalovaným. „Jsem samozřejmě spokojený s tou odsuzující částí. Nicméně mám za to, že i ten odsuzující výrok měl být pro přísnější právní kvalifikaci, a tím měl být přísnější i výrok o trestu,“ konstatoval. „Vrchní soud uložil nějakým způsobem doplnit dokazování, což se stalo,“ řekl s tím, že dokazování ve věci je už podle něj vyčerpané a že si nedovede představit, jak by ještě mohlo být doplněno.

Všichni obvinění vinu odmítají. Kvůli případu dříve rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se svého postu ve fotbalové asociaci vzdal z vazby.

Ministerstvo školství se po obžalovaných domáhá náhrady škody ve výši přes 1,1 miliardy korun. Trestní soud ho ve čtvrtek s nárokem odkázal do občanskoprávního řízení.

Tagy:
trest podvod soud Miroslav Pelta Miroslav Jansta Simona Kratochvílová fotbal sport Fotbalová asociace České republiky Česká unie sportu, z.s. dotace