Nejde o trestný čin, obžaloba nerozumí fotbalu. Berbr u soudu hájil změny rozhodčích

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr v úterý u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu, podle níž stál v čele organizované skupiny, která se v letech 2019 a 2020 podílela na ovlivňování zápasů třetí a druhé ligy. Nečekané změny rozhodčích na zápasy byly podle něj běžné. To, že je obžaloba popisuje jako trestný čin, prý svědčí o neznalosti fotbalového prostředí.

Berbr s dalšími 20 lidmi čelí obžalobě z korupce, žalovaný je i klub Slavoj Vyšehrad. Výpověď jeho ředitele Romana Rogoze byla kvůli délce Berbrovy obhajoby odložena. Výslech obžalovaných bude trvat do konce tohoto týdne a poté od 15. do 18. května.

Berbr, který se navíc s dalšími lidmi zpovídá ze zpronevěry za vyvedení peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu, před soudem v pondělí vinu odmítl. Znovu tak učinil ve výpovědi, která probíhala od úterního rána. V obhajobě rezolutně odmítl existenci organizované zločinecké skupiny v českém fotbalu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Korupční aféra v českém fotbale jde do finále: Státní zástupce žádá pro Berbra vysoký trest

Berbr se ve své řeči obsáhle věnoval popisu struktury FAČR, kterou přirovnal k třípatrovému domu s garáží, dále hovořil o svém postavení a úkolech, které v asociaci vykonával, a podrobně také popsal systém nasazování rozhodčích pro utkání. Za víkend se podle něj nominují rozhodčí na 225 zápasů spadajících pod českou komisi rozhodčích, rozpis rozhodčích se dělá měsíc dopředu. Připustil změny sudích, není to podle něj však nic neobvyklého.

„Změny rozhodčích nepovažuji za úplatky, byla naše práce reagovat na aktuální postavení. Neměli jsme z toho žádné výhody, klub měl nepsané právo veta a my výměnou předcházeli komplikacím. Změny delegací jsou běžné ve všech sportech. V amatérských soutěžích dokonce více než v profesionálních. To, co se obžaloba snaží prezentovat jako trestný čin, svědčí o nepochopení fotbalového prostředí,“ bránil se Berbr nařčení z ovlivňování zápasů.

Bublifuk na rozpoznání úplatku

„Nedokážu poznat člověka náchylného k úplatkům. Kdybych takovou vlastností oplýval, byl bych na třetím místě v žebříčku Forbesu. Nikdo z nás přece nevlastnil bublifuk na rozpoznání úplatku,“ hájil se ve své výpovědi Berbr.

Berbr prostřednictvím svého obhájce prohlásil, že se necítí vinen, nemá zájem o uzavření dohody o vině a trestu a rozporuje obžalobu, podle níž mimo jiné svým vlivem ve fotbalovém prostředí ovlivňoval výběr rozhodčích pro utkání druhé a třetí ligy.

Kromě Berbra stojí před soudem například někdejší sportovní ředitel FC Slavoj Vyšehrad Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grímm, bývalý prvoligový hráč Michal Káník a další rozhodčí, delegáti či fotbaloví funkcionáři.

Vinu v pondělí u soudu přiznali jen někteří z nich včetně Grímma, který má pozici spolupracujícího obžalovaného. Pět obžalovaných chce uzavřít dohody o vině a trestu. Berbr se navíc s dalšími lidmi zpovídá ze zpronevěry za vyvedení peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Obžaloba: Berbr zneužíval dominantního postavení

Státní zástupce Jan Scholle Berbra viní z toho, že využíval svého dominantního postavení ve FAČR a ovlivňoval nasazování rozhodčích na utkání Slavoje Vyšehrad podle Rogozových požadavků. Vybraní sudí a delegáti pak za úplatek pomáhali Vyšehradu k výhře v určitých zápasech, říká obžaloba. Rogozovou motivací byl postup klubu ze třetí ligy do druhé a jeho udržení v druhé lize, což by klubu přineslo vyšší prestiž, výnosy i vyšší hodnotu jeho hráčů, uvádí státní zástupce v obžalobě. Berbr podle něj řídil činnost celé této skupiny lidí. Za činnost v organizované zločinecké skupině mu hrozí až 12 let vězení.

Berbr v prohlášení rezolutně odmítl, že by zneužíval svého postavení i to, že by za sedm let v pozici místopředsedy FAČR přijal jakýkoliv úplatek. „Ano, vycházel jsem vstříc klubům, ale žádnou výhodu jsem z toho neměl, jen normální fotbalovou práci. A nyní pozor: Neexistuje žádný rozhodčí, kterému bych řekl, že má někdo vyhrát. Neexistuje žádný rozhodčí, kterému bych nabídl nebo dal úplatek. Neexistuje žádný klub, který by mně dal nebo slíbil úplatek. Neexistuje žádný klub, který by mně za nějakou změnu cokoliv nabídl nebo dal. Nečinila tak s mým vědomím ani žádná třetí osoba,“ uvedl osmašedesátiletý Berbr.

Odmítl i jakoukoliv vazbu na Slavoj Vyšehrad. „Slavoj hrál o postup v roce 2018, rozhodčí byli nasazováni čtyři týdny předem. Nikdy jsem nebyl na utkání Vyšehradu, ale také jsem nechodil na utkání klubů, které hrály o postup nebo o sestup. Bylo jasné, že každý by si mou přítomnost vysvětloval, jak by chtěl,“ řekl.

Berbra a další viní státní zástupce rovněž ze zpronevěry. Podle něj připravili Plzeňský krajský fotbalový svaz o 2,32 milionu korun. Bývalému místopředsedovi hrozí za činnost v organizované zločinecké skupině až 12 let vězení. Rogozovi, Grímmovi a Káníkovi až deset let, většině obžalovaných hrozí za uplácení nebo přijímání úplatku tresty do dvou či čtyř let vězení. Státní zástupce Jan Scholle řekl, že nepodmíněné tresty bude požadovat pro tři hlavní obžalované, u většiny ostatních bude navrhovat peněžité tresty a tresty zákazu činnosti.

Tagy:
Plzeň soudy fotbal Roman Berbr Fotbalová asociace České republiky