Babiš vystupuje, jako by kandidoval z nouze. Stojí před ním několik výzev, vysvětluje expert

Šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš

Politolog Kubáček o kandidatuře Andreje Babiše

Andrej Babiš v neděli večer oznámil svou kandidaturu na prezidenta. Podle politologa Jana Kubáčka je to důkaz, že hnutí ANO lepšího kandidáta nemá. „Před Andrejem Babišem teď stojí hned několik výzev, zatím vystupoval spíše jako premiér než jako prezident,“ hodnotil Kubáček pro CNN Prima NEWS.

„Tak dlouhé rozhodování ukazuje, že hnutí ANO, když vyhodnocovalo ostatní kandidáty, došlo k tomu, že Andrej Babiš je opravdu nejsilnější tváří,“ uvažuje o výběru Kubáček a dodává, že i když byl vybrán coby kandidát s největší šancí na zvolení, stojí před ním hned několik výzev.

„Musí zvládnout televizní debaty,“ začíná politolog s odkazem na disciplínu, která podle mnohých odborníků Andreji Babišovi nikdy moc nešla. „Musí se ztotožnit s tím, že chce být hlavou státu. Zatím vystupuje spíš jako přesvědčený premiér, který si z nouze vybral roli hlavy státu,“ pokračuje Kubáček.

O nutnosti jisté změny v chování bývalého premiéra je přesvědčen i politolog Pavel Šaradín: „Andrej Babiš má dvě možnosti. Může začít působit státotvorně, prezentovat se jako člověk, který má za sebou bohaté politické a podnikatelské zkušenosti. U Babiše si ale myslím, že spíš převáží druhá možnost a tou je silová a negativní kampaň.“

Andrej Babiš svou kandidaturu oznámil pouze pár dní před uzavřením kandidátních listin. Podle Šaradína mu právě toto načasování vyhovuje. „Je tam určitý moment napětí a překvapení pro politické soupeře. To, že vybral datum těsně před 8. listopadem, mu může spíše pomoci.“ Právě do tohoto data musí zájemci předložit své kandidatury na ministerstvo vnitra.

Podle většiny průzkumů je Babiš spolu s Petrem Pavlem největším favoritem lednových voleb. „Bude zajímavé, že se o prezidentské křeslo utkají dva kandidáti, kteří mají komunistickou minulost. Náročné to bude i pro generála Pavla, nad kterým média zatím přivírala oči,“ říká Kubáček.

Podle politického experta budou voličské jádro Andreje Babiše tvořit zejména starší voliči, od 55 let výše, ze středně velkých měst a z venkova, nespokojení s aktuální vládou a ti, kteří se bojí budoucnosti. „Bude se tady bojovat o ženy voličky, což bude ta druhá skupina rozhodující pro druhé kolo,“ uzavírá Kubáček.

Tagy: