Rakušan si zahrává a škodí vládě, míní politologové. Podle nich obětuje i miliardy z ČEZ

Vít Rakušan během debaty v Sokolově

Rakušan mluvil o ČEZ

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan si svými besedami s občany zahrává. Nebojí se totiž ani velmi třaskavých témat, která jsou velmi citlivá a mohou způsobit otřes na burze cenných papírů. Myslí si to politologové oslovení redakcí CNN Prima NEWS. Podle nich je nyní míč na straně ODS, která by vůči svému koaličnímu partnerovi měla tvrdě vystoupit.

Slova ministra Rakušana o zestátnění ČEZu měla dopad na burze. „Není to úplně jednoduchá transakce, ale vláda o tom jedná. Připravuje se to, jsou tam minoritní akcionáři, kteří se musí vyplatit. Já doufám a myslím, že to ještě naše vláda stihne,“ řekl během svého vystoupení v Sokolově. Cena akcií začala následně kolísat, protože informace o nákupu společnosti jsou pro investory nesmírně citlivé. I když předseda STAN svůj výrok korigoval a dementoval, tak škody už byly napáchány.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vše o přihlašování na přijímací zkoušky 2024. Na co si dát pozor a kdy čekat výsledky?

Podle politologa Lukáše Valeše se Rakušan přestává chovat jako vicepremiér vlády. „Chce si zachránit kůži a kůži svého hnutí. Je ochoten obětovat cokoliv, dokonce i miliardy korun z ČEZu,“ pronesl Valeš pro CNN Prima NEWS.

Podle politologa Jana Kubáčka vystupování ministra vnitra vládě škodí. „Zbývající stoupenci vlády ji totiž oceňovali za to, že se politici nehádají, jsou schopní kompromisu a mají týmový přístup. Poslední, co je potěší, je praní špinavého prádla na veřejnosti,“ sdělil Jan Kubáček.

Ten také připomíná, že podobné útoky a přešlapy budou pokračovat. „Začíná supervolební rok a zažijeme emočně špinavou kampaň. Je to startovní ochutnávka,“ pronesl Kubáček. Připomněl tím, že na jaře budou volby do Evropského parlamentu a na podzim krajské a senátní volby.

Změnu politiky řeší také další vládní strana KDU-ČSL. Její předseda Marian Jurečka ustál tlak od některých lidovců a pokračuje dál ve vedení. Politologové se shodují, že současná situace je nejtěžší pro ODS. Ta je sice nejsilnější vládní stranou s největším poslaneckým klubem, přesto se jedná o největšího otloukánka, protože se vůči Rakušanovým výpadům premiér Petr Fiala (ODS) moc nebrání.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ministr vnitra zajel debatovat s občany do Sokolova. Více se dozvíte ve videu:

„ODS se nechala zahnat do kouta tím, že šla do koalice Spolu do evropských voleb. Pan premiér je vystaven řadě útoků. Jeden z nich provedl Rakušan ve svém videu. Fiala na to zatím nereagoval a pokud má ODS pud sebezáchovy, tak by měla ukáznit své koaliční partnery,“ řekl Lukáš Valeš.

ODS bude na Fialu tlačit, říká Kubáček

Podle Valeše je ale vidět, že se Petr Fiala připravoval na svou funkci delší dobu. Dříve ostré kraje totiž na Fialu netlačí a není tak pod palbou kritiky vlivných hráčů jako v případě lidovců.

Kubáček ale připomíná, že ODS začne na premiéra tlačit. A to zejména proto, aby začal být razantnější. „Můžeme se připravit na to, že se budou objevovat kauzy. Zejména občanští demokraté bedlivě sledují aféru premiérovy záložny a berou to jako útok. Myslím si, že obdobně začnou útočit na ostatní a nebudou zametat podobné věci pod koberec jako dříve,“ dodal.

Tagy: