Polsko se bojí migrační vlny řízené Ruskem. Hranici s Kaliningradem obalí ostnatý drát

Polské ministerstvo obrany informovalo, že začne s okamžitou stavbou plotu z ostnatého drátu, který bude lemovat hranice Polska a Kaliningradu. Ruská enkláva je Varšavě dlouhodobě trnem v oku, současný krok prý ale přímo nesouvisí s válkou na Ukrajině. Bariéra má mít co do činění s migrací.

O ruské Kaliningradské oblasti se letos hodně mluví. Rusko má na místě armádu i flotilu a sousedi této malé enklávy se tak musejí mít na pozoru. Češi začali Kaliningrad skloňovat v souvislosti s humornou kauzou anexe této oblasti k naší republice.

Nyní Polsko se vší vážností oznámilo, že začne okamžitě na hranicích s tímto regionem stavět bariéru z ostnatého drátu. Plot má být dva a půl metru vysoký a bude zapuštěný až tři metry hluboko. Na tiskové konferenci to řekl ministr obrany Mariusz Blaszczak.

Je jasné, že plot mezi polskou a ruskou hranicí rozvíří debaty o tom, zda se Varšava nebojí přímého ruského útoku. Podle Polska ale tento krok s Moskvou souvisí jen okrajově. Hlavním důvodem má být strach z neřízené migrace.

Polsko nechce opakovat situaci z minulého roku, kdy se na hranicích s Běloruskem shromáždily tisíce ilegálních migrantů, z nichž mnozí následně pronikli do naší sousední země. Západ z této neřízené migrace obvinil Bělorusko a potažmo též Rusko, země měly totiž migranty v rámci hybridní války s Evropou úmyslně svážet k hranici.

Teď se Varšava bojí, že Kreml něco podobného zopakuje. Jen proud migrantů možná už nepůjde z Běloruska, ale právě z Kalinigradu. Podle listu Canberra Times láká Kaliningrad příznivými dopravními podmínkami cestující z Blízkého východu i Asie.

Tagy: