Bude mít Česko vlastní moře? Vtipálci rozjeli anexi Kaliningradu, žertují i politici

Takto by podle satiriků mohlo vypadat nové české území současné Kaliningradské oblasti náležící Rusku.

Jaké by to bylo, kdyby Česko mělo moře? Tato otázka se zjevně zamlouvá řadě spoluobčanů a stejně tak i Poláků. Ti totiž z recese rozjeli diskusi o tom, že by Rusko mohlo přijít o svoji Kaliningradskou oblast na pobřeží Baltského moře právě ve prospěch Prahy, potažmo Varšavy. A satira očividně táhne, protože petici požadující anexi regionu podepsalo již několik tisíc lidí. Záležitost si nyní žije vlastním životem, kdy Češi i Poláci tvoří jednu vtipnou koláž za druhou a smějí se na úkor Ruska. To naopak o věci mluví zcela vážně a anexi Kaliningradské oblasti odmítá.

„Je čas rozdělit Kaliningrad, aby naši čeští bratři měli konečně přístup k moři,“ rozjel debatu, a s ní i lavinu vtipů či koláží, jistý polský uživatel Twitteru pod jménem „papież internetu“. Cesta by se tu nabízela – anexe. Rusové tímto způsobem před lety obsadili ukrajinský poloostrov Krym a před pár dny oznámili po pseudoreferendech anexi další čtveřice oblastí, které patří Ukrajině. Nutno podotknout, že ji nikdo neuznává a Rusko ani zmiňované oblasti plně nekontroluje. Naopak kvůli postupující ukrajinské armádě ztrácí čím dál více jejich území.

Zmiňovaný tweet následně sdílel i český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). S humorem poznamenal, že jde o skvělý nápad a nabídl i návod, jak postupovat – referendem jako v Ruskem obsazených oblastí Ukrajiny. „Účast nemusí být vysoká. Stačit bude třeba jen tři procenta obyvatel, jako to bylo v Záporožské oblasti. Je to jen o něco málo méně, než je v oblasti lidí ukrajinského původu. Pokud budou hlasovat pouze všichni Ukrajinci, nepochybuji o tom, že výsledek se bude blížit 100 procent pro,“ komentoval na svém blogu europoslanec. K němu se přidal i poslanec ODS Pavel Žáček. „Kaliningrad nepotřebujeme. Stačí Královec,“ napsal na sociální sítě zákonodárce.

Následoval další nápad, a sice rovnou rozjet petici o anexi Kaliningradské oblasti Českem. K úternímu poledni už měla přes šest tisíc signatářů. „Kaliningrad, česky též známý jako Královec, je ruské město, které bylo založeno na počest českého krále Přemysla Otakara II. Město za dobu svojí existence patřilo Prusku, Polsku, Německu a nyní Rusku. Domníváme se, že Rusko si již s Kaliningradem hrálo moc dlouho a je ho tak na čase poslat zase o stát dál, jak se tomu za necelých 800 let jeho existence již stalo zvykem. A jelikož bylo město založeno na počest českého krále, mělo by přejit do rukou právoplatného majitele – České republiky,“ stojí v textu petice, za kterou stojí satirický web AZ247.cz.

I tento web vidí řešení v referendu, které „skončí výsledkem 98 procent pro připojení k ČR“. Podle organizátorů je po vzoru Ruska „naprosto v pořádku nakráčet na území cizího státu, vyhlásit tam referendum a následně území anektovat“. Samozřejmostí je pak přejmenování Kaliningradu na Královec, jak jej král Přemysl Otakar II. ve 13. století zakládal.

Bude Česko mít svoji flotilu?

Nápad každopádně vyvolal bouřlivou vlnu vtipů a koláží, kterými se na internetu baví nejen Češi, ale i Poláci. „Zdrastvujte, jaká je situace v Kaliningradu?“ táže se na polsky psané koláži ruský prezident Vladimir Putin přes telefon. Odpověď ho však překvapila. „Jaké ‚Ahoj‘?“ stojí v pokračování.

Twitter se začal plnit i vtipnými texty. Jeden poměrně obsáhlý se stal obzvlášť populárním, neboť už rovnou fiktivně předvídal, co po (samozřejmě úspěšném) referendu v oblasti nastane. „Královec bude opět svobodný a Česko bude mít moře. Pověstná námořní flotila České republiky opět vypluje brázdit nekonečná moře světa a bránit demokracii, kdekoliv bude potřeba,“ píše ve svém shrnutí uživatel pod názvem Dav. Ten mimo jiné dodává, že pokud by si návštěvu české exklávy a koupání v moři v Královeckém kraji chtěl užít třeba takový Vladimir Putin, vízová povinnost ho nemine.

„Deset milionů armádních generálů, hokejových trenérů, politologů, automechaniků, kutilů, právníků a mnoho dalšího v jednom je neporazitelná armáda, jenž za moře udělá vše,“ dodává Dav na Twitteru. Ve výčtu funkcí chybí snad jen epidemiologové.

A jak by takové české námořnictvo mohlo vypadat, popisuje ve svém příspěvku na sociálních sítích historik Jan Škvrňák. „Česká letadlová loď společně se skupinou torpédoborců hlídá výsostné vody na Baltu,“ komentuje pedagog z Univerzity Karlovy obrázek, na němž je pohádkový loupežník Rumcajs coby velitel oné lodě.

Mnohé vtípky pak zobrazují Čechy, respektive dosavadní obyvatele inkriminované oblasti na pobřeží Baltského moře, coby postavičky ze slavného českého pohádkového cyklu o Krtečkovi.

Na sociálních sítích dokonce koluje i přepracovaná mapa Kaliningradské oblasti či spíše Královeckého kraje. Na místě jsou i přejmenovaná některá města. Kupříkladu takový Baltijsk je nově Benešov nad Baltem, ze Svetlogorsku je Světlá Hora a Zelenogradsk se dočkal přejmenování na Zelenského-gradsk, což je zjevná pocta ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

Rusové berou vtip vážně

Zajímavostí je, že ačkoliv se česká i polská internetová scéna směje, ruská už nikoliv. Zprávu totiž tamní média berou zcela vážně. „Člen Evropského parlamentu z České republiky Tomáš Zdechovský učinil revanšistickou poznámku o ruské Kaliningradské oblasti. Myslíc si, že je politicky důležitý, Zdechovský uvedl, že coby vzdor k referendům uspořádaným v Novorusku (jak Rusové označují anektované oblasti na Ukrajině, pozn. red.) podporuje pochybnou myšlenku od jistého polského internetového uživatele uspořádat referendum v Kaliningradské oblasti a rozdělení ruského regionu mezi Česko a Polsko,“ uvedl například ruskojazyčný web EurAsia Daily.

I polská média o celé věci rovněž informovala, ale oproti těm ruským s dostatečnou dávkou nadhledu. Nápadu si všimli i Ukrajinci a i oni jej vnímají jako povedený žert.

Jak správně popisuje britský zpravodaj BBC v Praze Rob Cameron, nynější město Královec založili v roce 1255 křižáci, a to na počest českého krále Přemysla Otakara II. Tehdy však město neslo právě jméno Královec. Později patřilo Prusům a následně Němcům, přičemž se nazývalo Königsberg. K Rusku, respektive k Sovětskému svazu, bylo připojeno až po 2. světové válce v roce 1945, a právě tehdy získalo jméno Kaliningrad.

Tagy: