Obložené chlebíčky, klenot české gastronomie. Který je nejlepší? Hlasujte v ANKETĚ
K oslavám příchodu nového roku, ale i k jakékoliv jiné slavnostní události si Češi neodmyslitelně chystají chlebíčky. Na výběr mají z pestré škály druhů: od klasických s bramborovým salátem a vajíčkem, přes ty „à la krab“ až po modernější a lehčí verze s avokádovou pomazánkou či tou z červené řepy. Tyto chuťovky si oblíbili i velikáni českého filmového plátna za první republiky: Vlasta Burian, Jan Werich a Jiří Voskovec či operní pěvkyně Ema Destinnová. Který je váš nejoblíbenější? Hlasujte v anketě.
Ústí nad Orlicí uchvátila chlebíčková slavnost. V nabídce byly i sladké kusy s rebarborou
Obložený chlebíček je bezesporu česká klasika. Však ho také vymyslel Čech, majitel kdysi velmi oblíbeného pražského lahůdkářství Jan Paukert, a to před více než 100 lety. Známá lahůdka na oblíbenosti věkem nijak neztrácí, naopak, dokonce jde s dobou a promítají se do ní moderní trendy. Mnoho variant, dokonce i ty sladké, mohli ve čtvrtek ochutnat návštěvníci chlebíčkové slavnosti v rodišti tvůrce obloženého chlebíčku, v Ústí nad Orlicí.
Státní veterinární správa varuje před Primulou. V pomazánce může být jed
Státní veterinární správa (SVS) varuje před sýrovou pomazánkou od britského výrobce Primula Ltd. Může v ní být bakterie, která produkuje jed botulotoxin. V ČR pomazánku ve třech příchutích distribuuje obchodní řetězec Iceland, všechny její šarže jsou ale z trhu stahovány. Lidé by výrobek v žádném případě neměli konzumovat.