
Smrtelná nehoda v Koclířově: Kamion smetl řidiče, který vystoupil z vozu kvůli poruše
Vnitřnosti, červy nebo podivně zapáchající polévky. Takové jsou podle gastronomického průvodce Taste Atlas nejhorší pokrmy z celého světa. Žebříčku vévodí zejména skandinávská a asijská kuchyně. Mezi sto nejhorších jídel se ale dostali i tři čeští zástupci. Uživatelům nechutnaly například suchary, pomazánkové máslo nebo chlebová polévka.
Silvestr a Nový rok jsou dny, kdy se setkávají rodiny a přátelé, aby společně oslavili příchod nového roku. Na Silvestra dominují jídla, která se vyznačují jednoduchostí a rychlou přípravou – pomazánky, jednohubky a drobné pochoutky, které zpestří oslavy. Naopak Nový rok se pojí s tradičními pokrmy, které mají svou symboliku a historii.
K oslavám příchodu nového roku, ale i k jakékoliv jiné slavnostní události si Češi neodmyslitelně chystají chlebíčky. Na výběr mají z pestré škály druhů: od klasických s bramborovým salátem a vajíčkem, přes ty „à la krab“ až po modernější a lehčí verze s avokádovou pomazánkou či tou z červené řepy. Tyto chuťovky si oblíbili i velikáni českého filmového plátna za první republiky: Vlasta Burian, Jan Werich a Jiří Voskovec či operní pěvkyně Ema Destinnová. Který je váš nejoblíbenější? Hlasujte v anketě.
Příznivé teploty a dostatek vláhy plní v těchto dnech koše houbařů. Ti si z lesa odnášejí pestré a chutné úlovky. Sběrem to však celé nekončí, ale naopak začíná. A tak se naskýtá otázka, jak houby správně zpracovat. CNN Prima NEWS přináší několik tipů přímo od mykologa.
Obložený chlebíček je bezesporu česká klasika. Však ho také vymyslel Čech, majitel kdysi velmi oblíbeného pražského lahůdkářství Jan Paukert, a to před více než 100 lety. Známá lahůdka na oblíbenosti věkem nijak neztrácí, naopak, dokonce jde s dobou a promítají se do ní moderní trendy. Mnoho variant, dokonce i ty sladké, mohli ve čtvrtek ochutnat návštěvníci chlebíčkové slavnosti v rodišti tvůrce obloženého chlebíčku, v Ústí nad Orlicí.
Díky teplému únoru už v lesích začal růst medvědí česnek. Obliba této byliny kvůli jejím léčivým účinkům rok od roku roste. Při trhání je ale potřeba dávat velký pozor, abyste medvědí česnek nezaměnili za jiné druhy rostlin. Navíc ne všude je povoleno ho sbírat.
Více než polovina Čechů konzumuje potraviny s prošlou spotřební lhůtou. Tvrdá data odhalil průzkum Akademie věd. Za zvýšenou spotřebou prošlého jídla stojí podle expertů zdražování a také nakupování velkého množství potravin bez rozmyslu.
Státní veterinární správa (SVS) varuje před sýrovou pomazánkou od britského výrobce Primula Ltd. Může v ní být bakterie, která produkuje jed botulotoxin. V ČR pomazánku ve třech příchutích distribuuje obchodní řetězec Iceland, všechny její šarže jsou ale z trhu stahovány. Lidé by výrobek v žádném případě neměli konzumovat.