Medvědí česnek už roste. Jeho sběrem se dá výrazně ušetřit, pozor ale i na vysoké pokuty

Medvědí česnek

Medvědí česnek je hit, jeho obliba roste

Díky teplému únoru už v lesích začal růst medvědí česnek. Obliba této byliny kvůli jejím léčivým účinkům rok od roku roste. Při trhání je ale potřeba dávat velký pozor, abyste medvědí česnek nezaměnili za jiné druhy rostlin. Navíc ne všude je povoleno ho sbírat.

Medvědímu česneku se nejvíce daří u vodních toků v lužních či listnatých lesích. Lidé ho trhají nejčastěji v březnu a dubnu. V období před květem má totiž nejvýraznější léčivé účinky. Ochránci přírody doporučují utrhnout z jedné rostliny dva listy těsně nad zemí, a to tak, aby cibule zůstaly pod zemí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pivo za 100 korun? Začíná být achilovkou, tvrdí expert. Popsal proměnu venkovských hospod

Medvědí česnek má prý blahodárné antibakteriální účinky a posiluje imunitu. V kuchyni ho můžete použít na tisíc způsobů. „Využíváme ho jak pro studenou, tak i teplou kuchyni. Pokud je to studená, tak to jsou saláty, případně pomazánky,“ popsal vlastní zkušenost pro CNN Prima NEWS Milan Kladníček.

Medvědí česnek hospodyňky často používají například na výrobu pesta. Jeho výroba je velmi jednoduchá. „Potřebujeme medvědí česnek, sůl, olivový olej. Někdo používá i parmazán a oříšky. Samozřejmě je třeba říct, že k výrobě skleničky pesta musíme mít alespoň tašku medvědího česneku,“ popsala jedno z možných využití Erika Koňárková.

Za skleničku o váze sto gramů přitom lidé v obchodě zaplatí i přes sto korun. Při sběru medvědího česneku je ale třeba dbát na to, že se mu hodně daří i v chráněných oblastech. Tam je jeho trhání zakázáno. Pokuta hrozí až do výše deseti tisíc korun.

Tagy: