Češi konzumují prošlé potraviny. Může za to krize, ale i nákupy bez rozmyslu, tvrdí experti

Jak skladovat potraviny?

Více jak polovina Čechů jí potraviny s prošlou spotřební lhůtou

Více než polovina Čechů konzumuje potraviny s prošlou spotřební lhůtou. Tvrdá data odhalil průzkum Akademie věd. Za zvýšenou spotřebou prošlého jídla stojí podle expertů zdražování a také nakupování velkého množství potravin bez rozmyslu.

Jogurty, sýry nebo pomazánky. To všechno jsou schopni Češi sníst i po vypršení data spotřeby. „Aktuálně spotřebovává tyto potraviny 64 procent dotázaných, to je nárůst o šest procentních bodů ve srovnání s rokem 2020,“ popsala analytička Radka Hanzlová ze sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Výzkum odhalil, že velká část lidí nezná základní rozdíly u označení potravin. Ty s označením „minimální trvanlivost do“ nepodléhají rychlé zkáze a mohou se konzumovat i po expiraci. Do této kategorie patří například mouka, konzervy nebo sušenky. Mezi potraviny s označením „spotřebujte do“ patří například maso, uzeniny nebo mléčné výrobky. Tyto potraviny by se neměly konzumovat po expiraci.

„Vím, že je to tam napsaný. Když je napsáno do 10., tak to mám sníst, jinak by to bylo zkažený,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Většinou podle chuti člověk pozná, jestli je to v pořádku, nebo ne,“ dodal další dotazovaný.

Jíst prošlé potraviny je ale riskantní. Ohrožují totiž zdraví. „Nejčastějšími problémy, které nás mohou při konzumaci těchto potravin potkat, jsou bolesti břicha, křeče, zvracení, průjem, zimnice nebo teplota,“ popsal gastroenterolog Jan Král.

Lidé ale podléhají slevovým akcím a nakupují ve velkém. „Může se stát, že si pravidelně nekontrolují zásoby, které doma mají. To znamená, co máme v lednici, v mrazáku a nebo ve skříňkách,“ sdělila mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová. „Je to odraz a projev zhoršování ekonomické situace a nástupu drahoty potravinové,“ dodal ekonom Lukáš Kovanda.

Můžeme koupit i potraviny, u kterých datum spotřeby doma zkrátka nezjistíme. Tím je pečivo nebo zelenina. Některé druhy pečiva začínají plesnivět už druhý den, doporučení zní jasně –⁠ zabalit pečivo do utěrky nebo papírového sáčku. A třeba kořenovou zeleninu bychom měli skladovat ve tmě, neměli bychom ji dávat do lednice.

Tagy:
jídlo potraviny zelenina maso ceny ekonomika sýr mouka pomazánka pečivo Akademie věd České republiky Jan Král mléčný výrobek uzenina sušenka