Klára opustila starý život, aby studovala korálové útesy na Havaji. Nyní jí může pomoci každý

Dnes 36letá Klára z Opavy se rozhodla od základu změnit svůj dosavadní život. Dříve pracovnice na projektovém oddělení na plný úvazek se znovu stala studentkou a úspěšně dokončila dálkové studium biologie. Zde se však její kroky nezastavily. Klára byla přijata na magisterský obor mořské biologie na univerzitě na Havaji. Její píle a skvělý prospěch – včetně částečného stipendia – však nepokryjí všechny náklady. Její přátelé se proto obrací na veřejnost s žádostí o pomoc. Doufají, že si Klářin sen podílet se na obnově korálových útesů stane skutečností.

„Klárka je obyčejná žena původem z Opavy, která se rozhodla od základů změnit svůj život a realizovat svůj sen o studiu mořské biologie,“ uvádí na platformě Donio její přátelé.

ČTĚTE TAKÉ: Roky toužila po dítěti a tlak okolí rostl. Díky IVF Katka porodila dceru, pak přišel „zázrak“

Při svém zaměstnání na plný úvazek na projektovém oddělení Přírodovědecké fakulty UK se Klára vrhla na dálkové studium biologie v Ústí nad Labem. Cíl měla jasný: stát se mořským biologem. Své odhodlání vedle studia podpořila také kurzy přístrojového potápění. Po jejich dokončení byla přijata na magisterský obor mořské biologie na univerzitě na Havaji v USA, kde od srpna minulého roku pilně studuje.

Každý může dosáhnout svého snu

„Klára se chce vlastníma rukama podílet na obnově korálových útesů, ekosystému, který u nás sice nemáme, ale pravidelně jej v rámci dovolených navštěvujeme. Věří totiž, že i přesto, že žijeme ve vnitrozemí, můžeme svým odhodláním přispět i k tak velkým cílům, jako je záchrana mořských útesů, které poskytují domov tolika rybím společenstvím. Právě na tento výzkum se Klára zaměřuje,“ vysvětlují kamarádi.

Za snem však stojí mnoho práce, snahy a motivace. „Bylo jasné, že po přijetí na Hawai'i Pacific University musela světlovlasá studentka této jedinečné příležitosti využít a ve svých skoro 36 letech sbalit kufr a vyrazit do Honolulu. Kolik takových lidí znáte?“ ptají se blízcí. Zdůrazňují, že pro ně je Klára důkazem, že nic není nemožné. „Také je to ukázka toho, že s dobrým srdcem, tvrdou prací a houževnatostí lze dosáhnout i takto velkých cílů,“ pokračují.

Klára úspěšně zvládla první ročník ze dvou, a to s výborným prospěchem. „Asi si řeknete, že studium na Havaji je ‚Havaj‘. Tak to však není. Klára se naplno věnuje náročnému studiu, které je pro ni kvůli jazykové bariéře ještě o trochu těžší. Její životní náklady se smrskly na naprosté minimum, veškerý volný čas věnuje studiu nebo dobrovolničení pro výzkum korálů,“ popisují situaci blízcí.

Při studiu může pracovat jen v létě

Díky svému prospěchu dostala Klára od americké univerzity stipendium, to však pokryje jen polovinu školného. „Tuto podporu ale také provází podmínky, které určují, že musí pomáhat ve škole a nemůže si proto přivydělávat prací během školního roku. Může pracovat pouze v období letních prázdnin,“ uvádí kamarádi.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hrdá ironicky o přístupu státu ke znásilnění. Žena ho má čekat, agresor si může dělat, co chce

První rok studia Klára pokryla z úspor a s obrovskou podporou rodičů. Také si podávala žádosti o další větší či menší stipendia, prozatím však žádné nevyšlo. „Na toto léto si Klára našla hned dvě práce, ale protože je Havaj drahé místo a šance získat jakékoliv stipendium jsou nízké, chceme jí se zbývající části školného a s náklady na živobytí v druhém roce studia pomoci,“ vysvětlují přátelé, proč na platformě Donio založili sbírku.

Vybrané finance budou využity na pokrytí školného a nájemného za pokoj. „Školné na druhý rok magisterského studia stojí 28 890 dolarů, více než 655 tisíc korun. Díky dobrému prospěchu z bakalářského studia Klárka dostala 50procentní slevu, bude tedy platit 14 445 dolarů – zhruba 330 tisíc korun,“ uvádí.

ČTĚTE TAKÉ: Čechy trápí neplodnost, i děti „ze zkumavky“ ale mají své limity. Jak léčbu ovlivní AI?

Měsíční nájem pokoje v Honolulu stojí tisíc dolarů, na školní rok se tak náklady pohybují kolem 230 tisíc korun. „Aby vše zvládla, potřebuje zhruba 250 tisíc korun. Jakákoliv vybraná částka jí velmi pomůže,“ dodali přátelé.

Pokud i vy chcete Kláře pomoci docílit jejího snu, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Donio.cz.

Tagy: