Čechy trápí neplodnost: I děti „ze zkumavky“ ale mají své limity. Jak léčbu ovlivní AI?

Až pět procent českých dětí se narodí pomocí asistované reprodukce (IVF). Vyplývá to z dat Národního registru asistované reprodukce. Podle lékařů bude počet dětí „ze zkumavky“ i nadále růst, především kvůli společenskému trendu zakládat rodinu v pozdějším věku. Situaci už nyní ovlivňuje umělá inteligence, která podle ředitelky reprodukční kliniky REPROMEDA Kateřiny Veselé sehraje v oblasti umělého oplodnění významnou roli.

„Stále více párů vyhledává odbornou pomoc při zakládání rodiny – a tento trend bude velmi pravděpodobně pokračovat. Lidé odkládají početí do vyššího věku, přičemž pak narážejí na své biologické limity,“ uvádí v dokumentu, který má redakce k dispozici, Pavel Otevřel, vědecký sekretář Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP a vedoucí lékař kliniky Reprofit Brno.

ČTĚTE TAKÉ: Válka, hypotéky i klima. Páry odkládají rodičovství, ani umělé oplodnění vždy ale nepomůže

Zdůraznil, že čas hraje zásadní roli zejména u žen. „Kvalita jejich vajíček postupně klesá a každý rok nad 35 let výrazně snižuje pravděpodobnost, že otěhotní,“ podotkl.

S plodností bojují i muži

Žena může v Česku podstoupit umělé oplodnění nejpozději ve 49 letech, přičemž do 40 let hradí až čtyři cykly zdravotní pojišťovny. „Nad 43 let je ale úspěšnost léčby s vlastními vajíčky velmi nízká,“ doplnila IVF specialistka Lenka Janáčková z Fakultní nemocnice Ostrava.

Problémům s plodností ale nečelí pouze ženy. Dlouhodobě klesá také kvalita mužských spermií, kterou ovlivňuje zejména životní styl. Mezi rizikové faktory řadí lékaři především kouření, nadváhu, nedostatek pohybu a nadměrné zahřívání varlat.

Páry, kterým se nedaří počít dítě přirozeně, mají k dispozici několik možností – od intrauterinní inseminace (zavedení spermií do dělohy) přes umělé oplodnění vlastními vajíčky a spermiemi až po umělé oplodnění darovaným embryem.

„Léčba se vždy musí sestavit na míru konkrétnímu páru a je třeba brát v potaz i úspěšnost jednotlivých metod. Například intrauterinní inseminace je nejjednodušší, ale také nejméně úspěšná. Šanci na otěhotnění výrazně zvyšují nadstandardní metody léčby, jako je například prodloužené sledování vývoje embryí,“ vysvětlila Janáčková.

V posledních letech zažívá boom genetické testování embryí. „Využívají ho především starší pacientky, které se snaží zvýšit šanci na úspěšné léčení a zároveň předejít případným těhotenským komplikacím,“ dodal Otevřel.

AI pomáhá zrychlit proces

Svou roli v oblasti asistované reprodukce s největší pravděpodobností sehraje také umělá inteligence. Už nyní AI využívají na klinice REPROMEDA, jejíž ředitelkou je Kateřina Veselá. „Umělá inteligence nám pomáhá v krátkém čase zpracovat obrovské množství vstupních dat pro další využití zkušeným odborníkem. AI tedy působí přesně v těch oblastech, kde jsme pokrok chtěli vidět a kde jsme ho očekávali,“ uvedla v komentáři, který má redakce k dispozici.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Poprvé rakovinu porazila, teď se zákeřná nemoc vrátila. Pro samoživitelku Helenu vznikla sbírka

Osobně předpokládá, že se AI bude dále rozvíjet a učením zvyšovat své schopnosti. „Věřím, že budeme moci zpracovávat stále větší množství dat podstatných pro vývoj embrya, což by v rozumném čase člověk nemohl zvládnout. To nám pomůže dostat se rychleji k posouzení úspěšnosti jednotlivých postupů, procesů, metod a odhadu úspěšnosti transferu konkrétního embrya,“ pokračovala Veselá.

Nejzásadnější pomoc by AI mohla nabídnout u výběru spermie, injekce spermie do vajíčka a kultivace embryí. „A to tak, aby vše zmíněné probíhalo jako uzavřený proces, do něhož lidská ruka nebude již příliš zasahovat. Nicméně neočekávám, že by se díky AI dramaticky navýšila úspěšnost IVF procedur, jelikož zásadní limitace je samozřejmě dána reprodukčními buňkami samotných pacientů, tedy biologií,“ podotýká ředitelka.

Nástroje umělé inteligence mají podle Veselé stejně jako nyní v budoucnosti odborníkům usnadňovat zejména práci: umožňovat standardizaci procesů a zvládat je ve výrazně kratším čase. „Možnostem umělé inteligence a jejím nástrojům neunikneme. Co se ale týká systémů, které jsou v oblasti reprodukce aktuálně využívány, určitě není třeba je démonizovat. Nepodílejí se na ničem jiném, než na čem se doposud podíleli odborníci,“ vzkázala ředitelka.

Zdůraznila, že úspěšná léčba vyžaduje analýzu stále většího objemu dat, která ani celá skupina lidí není schopna za potřebný čas zpracovat tak, aby z nich mohla vytěžit na maximum.

„AI to dovede. Na celý proces však vždy dohlíží odborník, který vstupy i výstupy ze systémů koriguje, kontroluje a dále s nimi pracuje. Umělá inteligence je tedy jedním z velmi užitečných nástrojů, není to autonomní robot, který by se samostatně rozhodoval navzdory názoru odborníka a stál za celým procesem od začátku do konce,“ dodala Veselá.

ČTĚTE TAKÉ: Tři čtvrtiny předškoláků jí obden sladkosti, odhalil průzkum. Mnozí rodiče špatné stravování tolerují

Během Národního dne neplodnosti, který připadá na 6. června, otevřou lékaři široké veřejnosti svá pracoviště, aby upozornili na možnosti a také limity léčby IVF. Den otevřených dveří chystá i brněnská klinika Reprofit a další kliniky reprodukční medicíny po celé České republice.

Tagy: