Pomoc za milion. Ročního Tea a čtyřletého Nikolase trápí vážné problémy, projeďte se pro ně

Tea (vlevo) a Nikolase (vpravo) trápí vážné zdravotní problémy. Díky projektu jim mohou lidé finančně pomoci a sami udělat něco pro své zdraví.

Jezdíme pro Tea a Nikolase

Spojte příjemné s užitečným. Takový je záměr charitativně-sportovního projektu, který vznikl ve spolupráci stavební skupiny PSG a spolku Srdce na pravém místě. Celorepubliková veřejná výzva – která začala 1. a končí 30. června – má za cíl vybrat milion korun pro dva zdravotně znevýhodněné chlapečky: ročního Tea a čtyřletého Nikolase. Druhým milníkem je 100 tisíc kilometrů, kteří účastníci společně najedou – ať už na kole, koloběžce nebo bruslích. Zapojíte se i vy?

Letos se jedná již o třetí on-line charitativně-sportovní sbírku, kterou skrze platformu Donio spolek Srdce na pravém místě se zakladatelem Jakubem Kohoutkem organizuje. Hned na začátku roku lidé díky přeskokům přes švihadlo pomohli Ariance a Pavlínce, následně krokovali pro Verunku a Samíka. Nyní se spouští projekt, který je se začátkem léta zaměřen na jízdu na kole, koloběžkách a bruslích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tříletou Janinku trápí řada problémů, potřebuje rehabilitační pobyty. Matka prosí o pomoc

Spolek spojil síly se stavební skupinou PSG, společně s jejími zaměstnanci vybrali příběhy dvou malých zdravotně znevýhodněných chlapečků: Tea a Nikolase.

Od covidu po operaci srdce

Malý Teo je můj synovec, se kterým jsme nedávno oslavili jeho první narozeniny. Ačkoliv vypadá, že je šťastný, veselý a relativně zdravý, tak tomu tak úplně není,“ líčí jeho strýc Michal, který je v PSG odborným přípravářem.

Dnes roční chlapec na konci roku 2022 velmi vážně onemocněl. Do nemocnice ho přijali kvůli vysokých horečkám, které se nedařilo srazit. Po několika různých vyšetření začala přicházet série špatných zpráv. Pozitivní test na covid, bronchitida, sepse, respirační onemocnění, edém na plicích a výrazná ztráta červených krvinek. Navzdory všemu bylo nejzásadnějším zjištěním, že ho v jeho sedmi měsících napadla pneumokoková bakterie, která mu zcela zničila důležitou část srdíčka.

„Hned, když to bylo možné, jel na akutní operaci do pražského Motola, kde vše dopadlo dobře – ale výhledově jen na krátký časový úsek. Tím, jak Teo bude růst a vyvíjet se, tak se srdce bude muset neustále reoperovat a dostane se tím do cyklu, kdy ho bude čekat operace, poté rehabilitace, fyzioterapie, cvičení, poté bude mít chvíli klid a zase nanovo. Tímto způsobem bude fungovat minimálně do 18 let. Poté jsou vyhlídky všelijaké,“ doplnil jeho strýc.

Právě operace a následné léčebné procedury jsou podle Michala tím nejpodstatnějším, proč Teo pomoc potřebuje. Vybrané finanční prostředky by tak jeho rodiče využili na rehabilitace, cvičení, plavání po operaci, nutné vitamíny na celoživotní posilování imunity a mnoho dalšího. Operace v tomto věku navíc přináší možnost řady dalších komplikací, včetně skoliózy páteře.

Ve čtyřech na úrovni ročního dítěte

Nikolas je syn mého spoluhráče z amerického fotbalu. Má rád bagry, náklaďáky a rád si s nimi hraje na písku,“ popisuje chlapce Kryštof, stavbyvedoucí v PSG. Dnes čtyřletý chlapec od svých prvních dní na světě bojuje se zdravotními problémy. Pár dní po narození musel dostat na obě nožičky sádry až k zadečku. Poté následovala operace nohou, po níž se však rodiče dozvěděli, že léčba nebyla správná a Nikolasovy nožičky byly v horším stavu než před narozením.

Rodiče proto vyhledali lékaře ve Vídni a zaplatili nákladnou léčbu. Po dalších sádrách, operaci a speciálních dlahách se nejhorší obavy, že Niky nebude nikdy chodit, podařilo rozptýlit. Potíže s nožičkami však přetrvávají dodnes. A u těchto problémů nezůstalo. „Jsou mu čtyři roky, ale zastavil se na úrovni asi ročního dítěte. Lékaři mu ve dvou letech diagnostikovali dětský autismus a ADHD. Byl to šok, Niky z ničeho nic přestal mluvit a rozumět svému okolí. S rodiči se dorozumívá pouze díky obrázkům a symbolům, které má po celém domě i v tabletu,“ líčí Kryštof.

ČTĚTĚ TAKÉ: Po 25 letech přišlo vytoužené dítě, dceru Patrik ale dospívat neuvidí. Rodinu rozdělila nehoda

Nikolase k tomu všemu trápí i poruchy spánku. Rodiče se nyní malého chlapce snaží „probudit“ a povzbudit ve vývoji pomocí různých terapií – ergo terapie, smyslové terapie, hyperbarické komory, hipoterapie, doplňků stravy a mnoho dalších. „Přes všechny problémy je Nikolas velký bojovník, který je plný energie a chce objevovat svět,“ doplnil Kryštof. Vybrané finanční prostředky budou určeny na různé terapie, které pojišťovna neproplácí, aby mohl Niky po malých krůčcích pokračovat ve svém vývoji.

Sbírka s dvojím účelem

Do projektu se můžete zapojit dvěma způsoby. Tím prvním a základním, k němuž organizátoři vyzývají, je v rámci sbírky na Donio zaplatil startovné v minimálně výši 199 korun – a následně se zaregistrovat na webu Akce srdce. Právě zde si účastníci budou průběžně zapisovat své ujeté kilometry, kterých by na konci měsíce po sečtení mělo být – podle chystaného záměru – 100 tisíc.

„V PSG máme sport v krvi, řada zaměstnanců i členové vedení jsou vášnivými cyklisty, a proto jsme se rozhodli motivovat k pohybu širokou veřejnost. Aby výzva měla vyšší poslání, spojili jsme ji s finanční sbírkou na rehabilitace pro Tea a Nikolase, které jsme vybrali přímo z námětů našich zaměstnanců,“ vysvětlil marketingový manažer stavební skupiny PSG Luděk Stránský záměr i výběr dětí, jimž pomáhají.

Pokud vám zdraví jízdu na kole, koloběžce nebo bruslích nedovoluje, nevadí. Pomoci můžete i ryze finančním darem prostřednictvím sbírky na Donio. Skrze libovolný peněžitý dar můžete pomoci splnit druhý a významný cíl – vybrat milion korun pro oba chlapečky.

„Oba kluci a jejich maminky a tatínkové jsou neuvěřitelní bojovníci a věřím, že se nám podaří vybrat dostatek prostředků, abychom jim pomohli zlepšit život,“ dodává Stránský.

Tagy: