Arianka krvácela do mozku, Pavlínka má extrémně vzácný syndrom. Pomozte jim skákáním

Když dva projekty spojí síly. Bratři Tomáš a Marek Vaněčkovi z e-shopu Švihej každoročně spolupracují se zakladatelem spolku Srdce na pravém místě Jakubem Kohoutkem, kdy mají jediný cíl: pomoci potřebným. Díky Lednové švihadlové výzvě mohou lidé rozhýbat své tělo a zároveň podpořit vybrané projekty. Letos se jedná o pomoc dvěma nemocným holčičkám, Ariance a Pavlínce. Jak akce probíhá?

Již třetí ročník Lednové švihadlové výzvy je zaměřen na pomoc dvěma malým slečnám a jejich rodinám. Arianka i Pavlínka jsou zdravotně znevýhodněné, a díky pomoci „šviháků“ mají šanci na lepší a kvalitnější život.

Malá Arianka se až do porodu jevila jako zdravá holčička, to se však změnilo. Přišlo náhlé krvácení do mozku a novorozená holčička strávila čtrnáct dní v umělém spánku. „Po tomto stavu je prognóza Arianky nejistá. Má zaveden VP shunt, tedy katetr pro odvádění mozkomíšního moku a tracheostomii – průdušnici vyústěnou na povrch těla, jejímž cílem je průchodnost dýchacích cest,“ vysvětluje její maminka.

Dívenka dále trpí centrální hypotonií, epilepsií (Westův syndrom) a je krmena nosogastrickou sondou. Nedávno Arianka prodělala úspěšnou operaci oboustranného rozštěpu patra. „Žádné mamince bych nepřála, aby prosila své dítě u postýlky, aby se za námi vrátila,“ doplnila maminka při vzpomínce na nejtěžší období svého života.

Jedna z 2 500 nemocných

Osud nebyl vřelý ani k Pavlínce, které byl diagnostikován Phelan McDermid syndrom, s nímž se nesou mnohé zdravotní komplikace. „Už od tří měsíců jsem musela začít s Pavlínkou šestkrát denně cvičit. Díky mé pevné vůli a každodennímu cvičení se mi ji podařilo v rámci možností rozchodit. Pravda je ale taková, že vůbec neví, co dělá nebo kam jde. Pavlínce potvrdili mikrodeleční syndrom, který je velmi vzácný. Trpí jím asi jen 2 500 lidí na celém světě,“ uvedla Pavlínky maminka.

Bohužel, ani lékaři si s diagnózou malé slečny neví rady. „Nevědí, co čekat. Z ambulance jsem si odnášela papíry v angličtině,“ vzpomínala maminka. Přesto se rodina nevzdává a dělá vše proto, aby se Pavlínka dále rozvíjela. Péče o obě slečny je však velmi náročná, a to i finančně. Proto se rozhodli bratři z e-shopu Švihej a zakladatel spolku Srdce na pravém místě opět spojit.

Sbírka s dvojím účelem

„Oběma holčičkám můžeme společně díky naší výzvě výrazně pomoci a ještě se u toho hýbat,“ podotýkají autoři výzvy. Zapojit se je jednoduché. Na stránkách Donio.cz vznikla sbírka, která slouží nejen pro příjem finančních darů, ale také jako „kasička“ pro startovné. Zájemce v rámci sbírky zaplatí minimální částku 199 korun a následně se skrze příchozí e-mail zaregistrují na webu Akce srdce.

Právě na tomto webu si následně každý švihák zapisuje počet svých přeskoků, které se na konci výzvy – tedy na konci ledna – sečtou. Cíl autorů je jasný: vybrat milion korun a splnit celých sto milionů přeskoků. Pokud vám zdraví skok přes švihadlo nedovoluje, nevadí. Pomoci můžete i ryze finančním darem v rámci sbírky na Donio.

Zapojit se mohou jak jednotlivci, tak skupiny, a to maximálně ty o pěti členech. Motivovat vás během celého měsíce budou rekordy, které budete moci pokořit, stejně jako krátké švihadlové výzvy, které budou na svých sociálních sítích sdílet Tomáš a Marek Vaněčkovi. Nejen tam se navíc dozvíte, jaká technika přeskoků přes švihadlo pro vás bude nejvýhodnější a nejefektivnější.

Skákání pro každého

„Skákat přes švihadlo může každý – děti, dospělí i senioři. Je to zábava, a navíc budete dělat něco pro své zdraví. Zlepšíte si kondici, posílíte celé tělo, spálíte spoustu kalorií, zlepšíte koordinaci svého těla a zároveň ušetříte své klouby než při jiných pohybových aktivitách. A nebojte, nemusíte skákat každý den,“ doplňují Vaněčkovi.

V minulosti již Lednová švihadlová výzva pomohla Adélce částkou 204 tisíc korun k rekonstrukci bezbariérového bytu. Loni „šviháci“ vyskákali Dominikovi 722 tisíc korun, díky nimž mohla jeho rodina pořídit automobil. Podaří se letos naplnit stanovený cíl a pomoci rodinám dvou malých slečen? Zapojte se skrze Donio.cz a vyskákejte jim šanci na lepší život.

Tagy: