Pondělní stávka ve školách jako problém pro rodiče: Na co mají nárok a o co mohou požádat?

Prázdná třída

Pondělní stávka učitelů zasáhne většinu škol po celé republice. Řada rodičů musí pro malé školáky najít hlídání, popřípadě si vzít v zaměstnání volno. Špatnou zprávou je, že stát pomocí ošetřovného rodičům nepomůže. Zaměstnavatelé ale nově mohou nabízet práci na home office pro rodiče s dětmi do devíti let věku. Na co dalšího budou mít rodiny nárok?

Odboráři odmítají další škrty v kapitole školství, a proto vyhlásili na pondělí stávku. Do ní se zapojí většina škol, což přidělává rodičům starosti. Někteří spoléhali na to, že zůstanou doma v rámci ošetřovného, to ale podle České správy sociálního zabezpečení není možné.

K TÉMATU: Radary v Česku nejsou nastavené stejně. Některé vyberou miliony ročně, jiné jsou tolerantnější

Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění, kdy s dítětem zůstává doma jeden z rodičů. Podmínkou je, že škola je uzavřena pro děti mladší deseti let kvůli havárii, epidemii nebo jiné nepředvídatelné události. ČSSZ uvedla, že stávka nepředvídatelnou událostí není a rodiče tak mají smůlu.

Rodiče s dětmi mladšími devíti let mohou využít novinku v zákoníku práce a zažádat o práci z domova. „Zaměstnavatelé ale nemusí pracovníkům vyjít vstříc. V tom případě jim ale musí písemně sdělit, proč se tak rozhodli. To je v souladu s novými pravidly pro práci z domova,“ řekla pro CNN Prima NEWS Mariana Čapková, místostarostka Prahy 6 pro školství.

Jinou možnost rodiče nemají. Čapková ale upozorňuje, že někteří zaměstnavatelé umožňují, aby si jejich zaměstnanci přivedli dítě na pracoviště. „Podobně to je u celé řady úřadů a například Praha 6 to zaměstnancům umožní,“ řekla místostarostka.

Školy ale nemusejí zůstat uzavřené celé. Záleží na tom, jakou formu stávky zvolí. Protest se dotýká zejména nepedagogických pracovníků, kam patří například uklízečky či kuchařky. V případě, kdy škola normálně funguje a bude uzavřena kuchyně, musí žákům zajistit stravování. „Pokud dojde pouze k uzavření školní jídelny, ale nikoliv školy, je povinností ředitele stravování dětem či žákům zajistit jiným způsobem. Je možné objednat stravu od jiného dodavatele, či v krajní situaci nevařit teplou stravu a nakoupit již hotové jídlo studené kuchyně,“ uvádí ministerstvo školství.

Možností jsou náhradní programy

O chystané stávce musely školy informovat rodiče do tří pracovních dnů. Podle Čapkové to splnily všechny školy, které se rozhodly do pondělního protestu zapojit. Zároveň upozornila, že městské části i obce mohou mít samostatný program pro děti ze stávkujících škol.

„Praha 6 se domluvila s Domovem dětí a mládeže, který uspořádá celodenní výlet do blízké Divoké Šárky. Může se jednat o vhodnou alternativu pro ty, kteří si nemohou zajistit hlídání pro své děti,“ řekla Čapková. Podle ní ale nejsou slyšet hlasy naštvaných rodičů. „Musím říct, že rodiče se ke stávce tváří vstřícně a shovívavě. To mě překvapilo,“ dodala.

Tagy: