Noční můra Putina: Když zabíjím, necítím nic, říká elitní ukrajinský sniper. Rusů zabil stovky

Ukrytý v troskách a neviditelný pro nepřítele. Nehybný, s odjištěnou odstřelovací puškou čeká Andrij na svou chvíli. Už svítá, když se v termovizi náhle objeví ruští vojáci. To je jeho cíl. Oni vůbec netuší, že jim odtikávají poslední vteřiny života. Výstřel neuslyší. Tak deník Bild popisuje „pracovní den“ Putinovy noční můry, jednoho z nejlepších ukrajinských odstřelovačů.

„Nejlepší je zaměřit se na střed těla. Riziko, že se netrefím, je minimální. Pokud to vzdálenost dovolí, zničím nepřítele přesnou střelou do hlavy,“ řekl Andrij deníku Bild.

Elitní ukrajinští odstřelovači promluvili pro CNN, více v reportáži:

Velí speciální ukrajinské jednotce, jeho identita se přísně tají. Andrij je pro Rusy „cílem číslo jedna“. Den za dnem, noc za nocí likviduje příliš mnoho vojáků ruských sil. Zabíjení lidí se stalo jeho zaměstnáním, od začátku války elitní voják bojuje v nejkrvavějších bitvách a účastní se nejnebezpečnějších misí.

„Poté, co zaujmeme pozice, první věc, kterou uděláme je, že sledujeme pohyb nepřítele, vítr a počasí,“ vysvětluje odstřelovač. „Teprve pak se rozhodneme, kdy je nejlepší čas ke střelbě. Může se stát, že druhá šance k výstřelu už nebude,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové přebírají iniciativu. Ukrajinu nechají vyhladovět, řekl expert a nastínil vývoj bojů

Andrij musí neustále měnit svou pozici, aby se vyhnul odhalení. Je to velmi složité, protože Rusové pracují s termovizí a prostřednictvím dronů pozorují bojiště ze vzduchu. Pokud objeví ukrajinského odstřelovače, rozpoutá se peklo.

„Skutečné profesionály nepoznáte, maskování je dokonalé,“ říká. Na otázku, zda má strach, odpovídá: „Vždycky se bojíš, protože tě můžou zabít.“

Popisuje, jak se účastnil bitvy o Bachmut. S kolegou měli za úkol držet pozice, aby Rusové neprorazili jejich sektor. „Bojovali jsme proti žoldnéřům z Vagnerovy skupiny. Kvůli své agresivitě patří k nejnebezpečnějším nepřátelům. Ze vzdálenosti asi 215 a 320 metrů jsme pozorovali bojiště. Viděli jsme Rusy, kteří se dostali do našich zákopů,“ popisuje.

Zacílili a stříleli současně, aby nepřítel nevěděl, kolik odstřelovačů na ně pálí. „Stříleli jsme na ty muže bez rozmyslu, mohli jsme je střílet do hlav díky krátké vzdálenosti. Jejich zákopy nebyly příliš hluboké a oni se snažili zjistit, odkud to přichází. Pomohla nám mlha, která naše pozice skryla. Když nám došla munice, stáhli jsme se,“ řekl. Tu noc zneškodnili během padesáti minut 19 ruských vojáků. „Musíte zabíjet, abyste zachránili ukrajinské životy,“ dodal.

Kolik nepřátelských vojáků už Andrij zastřelil? Tento údaj je přísně tajný. Přesné číslo se zveřejní až po válce. Pravděpodobně jich budou stovky.

„Když zabíjím, nic necítím,“ říká Andrij věcně: „V tu chvíli necítíte radost ani smutek. Jednoduše zničíte svého nepřítele velmi metodickým způsobem. Nepřítele, který přišel, aby vás zabil a zničil Ukrajinu.“

S tím, co se odehrává na bojišti, se elitní odstřelovač netrápí. „Když usínám, snažím se nemyslet na práci. Život po boji je jiný a vy musíte tyto dvě věci oddělit: Nemyslet na válku, než jdete spát. A když jste ve válce, nemůžete myslet na život před válkou, na civil,“ uzavřel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jaké jsou vztahy Ruska a Izraele?

Tagy: