Poprava Britů zajatých na Ukrajině? Může se to stát, DLR touží po uznání, říká expert

Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just

Just o trestu pro cizince zajaté na Ukrajině

Tribunál v samozvané Doněcké lidové republice odsoudil k trestu smrti dva Brity a Maročana, kteří bojovali za Ukrajinu. Podle experta na Rusko Jiřího Justa může jít o další vlnu informační války mezi Ruskem a západní zeměmi. Zároveň je ale podle něj třeba počítat s tím, že Kreml opravdu začne zajaté vojáky popravovat.

Soud v samozvané Doněcké lidové republice na Ukrajině nepravomocně odsoudil k trestu smrti dvojici Britů a občana Maroka, kteří podle něj bojovali jako žoldnéři. Odsouzení tvrdí, že jsou řádnými vojáky ukrajinské armády a že se s nimi proto má zacházet jako se zajatci. Proti rozsudku se všichni odvolali. Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS a experta na Rusko Jiřího Justa může ale k popravování opravdu dojít.

„Nedá se to vyloučit. Přál bych si, aby ti tři zahraniční občané, kteří bojovali na straně Ukrajiny, vyvázli z trestu,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Just. Dodal, že vzhledem k tomu, jaká je situace na frontě a jak agresivní je Rusko, může dojít k nejhoršímu.

Podle odborníka jde o další vlnu informační války mezi Ruskem a západními zeměmi. „Najednou se z Doněcké republiky stal stát, který chce prosazovat nějaké právo. Doněcká lidová republika by chtěla mezinárodní legitimitu a dosáhnout tímto způsobem komunikace s Velkou Británií, aby uznala její existenci,“ uvedl Just.

Doněcká lidová republika prý spoléhá na to, že odsouzení vojáci budou prosit o milost. „Spekuluje se o tom, jestli jim bude vyhověno. Všichni na to spoléhají, protože kdyby byli popraveni, bylo by to něco mimořádného,“ popsal Just.

Ruská prorežimní a nezávislá média to podle něj samozřejmě vnímají odlišně. „Prokremelská média to vnímají jako spravedlnost, že ty ‚zlé západní žoldáky‘ čeká spravedlivý trest. Nezávislá média poukazují na to, že je to absurdní a že samozvaná republika rozhoduje o lidech, o kterých by rozhodovat neměla,“ vysvětlil Just.

Tagy: