Na Ukrajině se vyhlazování Lidic odehrává denně, říká ředitel památníku Eduard Stehlík

Totální válka, kterou na Ukrajině prosazuje ruská armáda, se podobá genocidě z 10. června 1942, kdy nacisté vyhladili Lidice na Kladensku a vyvražďování postupně podlehlo 340 civilistů. „Na Ukrajině se odehrává prakticky totéž jako v Lidicích,“ říká ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík, plukovník generálního štábu v záloze.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) už v polovině dubna porovnal vypálené Lidice se zničenými ukrajinskými městy. „Osudy Putinovými vojáky vyvražděných měst Buča, Irpiň nebo Boroďanka jsou velmi podobné osudu Hitlerovými vojáky vyvražděných českých obcí Lidice a Ležáky,“ prohlásil Vystrčil v ukrajinském parlamentu. „Češi, vzpomínáte na Lidice? U nás teď podobně lehla popelem Popasna. Nezbylo skoro nic,“ vzkázal v průběhu května do České republiky prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zřejmá podobnost s Lidicemi

„Když se podíváte na takzvanou speciální operaci, tedy na agresivní válku Ruska proti Ukrajině, jde prakticky o totéž, co se odehrálo v Lidicích,“ porovnává v předvečer 80. výročí vypálení Lidic ředitel památníku Eduard Stehlík. „S příměry předsedy Senátu a ukrajinského prezidenta proto naprosto souhlasím, i já tam podobnost s Lidicemi vidím velice silně,“ říká historik.

„Také na Ukrajině si Rusové vyberou nevinné město a rozstřílí ho z děl, protože pěchota by ho dobýt nezvládla. A kdo přežije, je odeslán do filtračních táborů, případně někam do neznáma na území Ruské federace,“ dodává Stehlík. Také v Lidicích umírali výhradně nevinní civilisté, s atentátem na Heydricha neměl nic společného ani jeden občan.

Dvacetitisícové město Popasna v Luhanské oblasti proměnila ruská invaze v hromadu trosek. V držení Rusů je od 8. května a zhruba 1 500 civilistů, kteří se odmítli evakuovat, bylo z města vyvedeno pod hlavněmi kulometů. Rusové je nejspíše převezli do té části Luhanské oblasti, kterou kontrolují společně s proruskými separatisty. Popasna (rusky Popasnaja) se poté změnila v město duchů, což dokumentují i emotivní záběry veřejné facebookové skupiny Popasna – město kontrastů.

Ještě v únoru přitom radní z Popasné představovali svoje město jako ideální výletní cíl třeba pro turisty z Charkova. „V Popasné je spousta nádherných míst, kde se můžete projít, relaxovat a sportovat,“ lákala tamní radnice. Konkrétně třeba do pizzerie Pinocchio s otevřenou pecí vytápěnou dřevem, do sportovních areálů, na festival ukrajinských borščů anebo do vlastivědného muzea, které mělo 13 tisíc exponátů.

Po ruské invazi zůstal jen webový portál, který představuje město. Reálná Popasna téměř zmizela z povrchu země. A vážně poškozen byl i tamní pravoslavný chrám sv. Mikuláše Divotvůrce.

Opakující se zrůdnosti dějin

Zabití civilisté z Popasné a dalších ukrajinských měst, která stojí ruské armádě v cestě, jsou stejně nesmyslnými obětmi jako 340 vyvražděných obyvatel Lidic (192 mužů, 60 žen a 88 dětí). 173 lidických mužů bylo zastřeleno hned 10. června 1942, ženy pak většinou zemřely v koncentračním táboře, děti byly německými nacisty zplynovány ještě v červnu na dnešním území Polska.

„Je to pro mě až nepochopitelné, jak Rusko klidně lže, že nic nespáchalo třeba v Buče. Přitom žijeme v moderní době, kdy máme k dispozici satelitní snímky, které dokumentují i mrtvé v ulicích. A kousek od zabitých civilistů v Buče jsou vidět stojící ruské transportéry,“ říká Stehlík. Coby historika i vojáka ho šokuje, že Rusové postříleli civilisty, kteří se v Buče pouze vydali na nákup.

„Vedle mrtvých leží nákupní tašky, starý pán se někam vydal na kole a oni ho zastřelí. Ruská federace přitom dále lže, že tohle nemá na svědomí,“ kroutí Eduard Stehlík hlavou nad stále se opakujícími genocidami, které provázejí lidské dějiny.

„Bohužel, lidstvo je nepoučitelné a chová se neustále zrůdně. Takže podobně zničených a vyvražděných obcí a měst pravděpodobně v blízké budoucnosti přibude i na různých dalších místech tohoto těžce zkoušeného světa,“ přemítá ředitel lidického památníku.

Za druhé světové války nacisté vypálili spoustu sídel, zejména v Sovětském svazu a třeba francouzskou vesničku Oradour-sur-Glane, kde připravili o život 642 civilistů. Symbolem válek na Balkáně v devadesátých letech se zase stal masakr v Srebrenici, kde zahynulo přes 8 tisíc civilistů. Teď se novými Lidicemi staly Buča, Mariupol, Popasna a mnoho dalších míst na Ukrajině.

Tagy: