Poprvé do školy za dohledu Zemana, Fialy i Vystrčila. Co prvňáčkům vzkázali?

Prezident Miloš Zeman přivítal prvňáčky v Lánech.

Petr Fiala a Miloš Zeman zdraví prvňáčky

Tradičně se 1. září poprvé do školních lavic posadily tisíce dětí. V jejich velký den je podpořili například prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS) či předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Prvňáčkům popřáli hodně úspěchů, někteří zavzpomínali na svůj první den ve škole.

Prezident Zeman zavítal na základní školu v Lánech. „Už v roce 2014 jsem si všiml zvyku, že deváťáci jsou patrony prvňáčků. Byl bych rád, kdyby se tento zvyk rozšířil i do dalších škol. Měli bychom se učit chránit ty, kteří začínají a jsou mladší čili slabší. Všem prvňáčkům bych chtěl připomenout slova Jana Ámose Komenského – škola má být hrou,“ zdůraznil.

Doplnil, že až děti tuto hru dokončí, přijde nová a složitější. „Tato hra se jmenuje život. Přál bych vám, abyste jak ve školní, tak životní hře úplně uspěli,“ doplnil. Podpořit nervózní děti přišel i premiér Petr Fiala na základní škole Májová v Ostravě.

Fiala předal knihu

„Když jsem šel do školy já, už je to dávno, tak jsem se také těšil, že se naučím počítat, psát, dobře číst. Rodiče měli doma knihovnu a zajímalo mě, co tam bylo vše napsáno. Přinesl jsem vám proto knihu, pohádkovou, jmenuje se Broučci. Napsal ji Jan Karafiát a určitě ji četli vaši rodiče a prarodiče. Je to moc krásná knížka o věcech, které jsou v životě důležité. Věřím, že se vám bude líbit,“ sdělil prvňáčkům Fiala a knihu jim předal.

Fiala, coby vysokoškolský profesor, dětem navíc vzkázal, že nestačí jen chodit do školy. „Není to tak, že se vše dozvíte ve škole. Celý život se člověk musí učit,“ podotkl. Dětem také přiblížil, co je nyní čeká. „Dosud jste do školy chodit nemuseli. Na co jste se chtěli zeptat, tak jste se zeptali rodičů. Dnes se však budete hodně věcí učit ve škole. Například proč vychází sluníčko, jak se staví budovy nebo proč jezdí auta. Vše se ve škole postupně dozvíte. Někteří jste se báli, ale myslím, že všichni společně to zvládnete,“ podpořil prvňáčky.

Školní povinnosti ve čtvrtek začaly i třem prvňákům v základní škole v Urbanově na Jihlavsku. Mnoho úspěchu jim popřál i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Zdůraznil, že vzdělávat se v malotřídní škole pro ně může být výhodou, mladší se snadno dostanou k informacím určeným i starším dětem, starší si mohou látku předchozích let jednoduše opakovat.

Urbanovská škola má podle jejího ředitele Hynka Vohosky 24 žáků a patří k nejmenším v okolí Telče. V obci se 140 obyvateli sídlí v budově postavené jako škola už v roce 1874.

Tagy: