První sebevražda v kapsli skončila ve Švýcarsku policejní razií. Za mřížemi jsou čtyři lidé

V pondělí zemřel ve Švýcarsku první člověk s pomocí futuristicky vyhlížející kapsle s názvem Sarco, která má uživateli umožnit spáchat sebevraždu. Podle britského webu BBC se mělo jednat o 64letou Američanku. Krátce po její smrti však švýcarská policie zatkla čtyři osoby. Podle americké CNN je kriminalisté viní z „navádění a napomáhání k sebevraždě“.

K použití zařízení mělo dojít v pondělí v lesní chatě v oblasti Merishausen, řídce osídlené části Švýcarska u hranic s Německem, informuje britská BBC.

Mluvčí skupiny The Last Resort, která za kapslí stojí, uvedl, že zesnulou byla 64letá Američanka, která trpěla vážným poškozením imunitního systému. Žena měla také před ukončením života absolvovat psychiatrické vyšetření, píše americká CNN. Organizace její smrt v prohlášení označila za „klidnou, rychlou a důstojnou“.

ČTĚTE TAKÉ: Musk se inspiroval technologií ze Star Treku a pracuje na zařízení, které má navrátit zrak

Přesto policie poté, co se o použití kapsle dozvěděla, zatkla čtyři osoby. Mezi nimi měl být Florian Willet, spoluzakladatel organizace The Last Resort. V rukou policie dále skončil jeden nizozemský novinář a dva Švýcaři. Místní prokuratura proti nim zahájila trestní řízení za „navádění a napomáhání k sebevraždě“. Willet byl jedinou osobou, která byla přítomna, když žena ukončila svůj život, dodal mluvčí.

Zařízení Sarco do prostoru kapsle pouští plynný dusík, dokud nesníží množství kyslíku na hladinu, kdy člověk zemře. Autorem kapsle je australský lékař Philip Nitschke, který je známý svou dlouholetou prací v oboru asistované sebevraždy.

Švýcarská politička Elisabeth Baume-Schneiderová, která je členkou Spolkové rady a mezi jejíž portfolia podle CNN patří také zdravotnictví, v pondělí uvedla, že kapsle nesplňuje požadavky švýcarských zákonů a její použití není v souladu s právními předpisy. Alpská země přitom díky svým zákonům přitahuje zastánce asistované sebevraždy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Závislost na lécích na uklidnění? Často ji neúmyslně způsobí lékař, říká expert

Tagy:
zdraví Německo policie CNN Švýcarsko sebevražda BBC asistovaná sebevražda Sarco nemoci a zdravotní potíže smrt a umírání trestná činnost, právo a spravedlnost