Musk se inspiroval technologií ze Star Treku: Pracuje na zařízení, které má navrátit zrak

Americký miliardář Elon Musk a jeho společnost Neuralink přicházejí s převratnou technologií, která by mohla umožnit nevidomým opět vidět – implantátem Blindsight. Ten má výrazně připomínat přístroj, který v seriálu Star Trek nosil Geordi La Forge. Musk to napsal na sociální síti X.

Neuralink, firma Elona Muska zaměřená na propojení lidského mozku s technologií, oznámila zásadní krok k obnově zraku u nevidomých. Podle Muska by nový implantát Blindsight mohl umožnit lidem, kteří jsou slepí od narození, poprvé spatřit svět. Tento implantát totiž obchází poškozený optický nerv a přímo stimuluje vizuální kůru v mozku. „Pokud je kůra neporušená, dokáže Blindsight obnovit zrak i těm, kteří přišli o obě oči nebo se narodili slepí,“ sdělil Musk na sociální síti X.

Musk v příspěvku zdůraznil, že první verze této technologie bude mít omezené schopnosti. „Zpočátku bude zrak v nízkém rozlišení, podobně jako grafika starých herních konzolí Atari. Postupem času však technologie umožní vidět i v jiných spektrálních pásmech, například v infračerveném nebo ultrafialovém,“ zdůraznil. Tento přístup připodobnil k postavě Geordiho La Forge ze sci-fi seriálu Star Trek, která využívala přístroj zvaný VISOR.

ČTĚTE TAKÉ: Problém se satelity Elona Muska. Blokují výhled do vesmíru, tvrdí vědecký výzkum

Společnost Neuralink oznámila, že implantát získal od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) označení „průlomové zařízení“, což urychlí jeho testování. Toto označení umožňuje rychlejší proces schvalování v případě, že zařízení slibuje řešit závažný zdravotní problém, v tomto případě slepotu.

Reakce odborníků jsou smíšené. Zatímco někteří oceňují obrovský potenciál této technologie, jiní varují před přehnanými očekáváními. Skeptická je například redakce magazínu TechCrunch, která vyjádřila obavy z toho, že Muskovo nadšení často předbíhá reálné možnosti vědy a techniky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Historický moment. První amatérský astronaut vystoupil do volného vesmíru

Tagy:
slepota technologie Elon Musk Star Trek implantát věda a technika Neuralink Úřad pro kontrolu potravin a léčiv vědecký výzkum Atari ekonomika, obchod a finance technologie a inženýrství