Osamělý delfín útočí na plavce v Japonsku, neváhá kousat. Expert zmínil i sexuální motiv

Už 18 lidí zranil letos na plážích u japonského města Mihama delfín. Podle odborníků by se mohlo jednat dokonce o to samé zhruba 2,5 metru dlouhé zvíře. Delfín mohl být vyloučen z vlastního hejna a kousáním může dávat najevo přátelství, ale také svou sexuální frustraci, domnívají se experti. Zranění po útoku delfína nejsou závažná, prst jednoho školáka ale museli lékaři sešít 20 stehy. Úřady varují nejen před ostrými delfíními zuby, ale také před nebezpečím, že může člověka tento savec zatáhnout pod hladinu.

Osamělý a možná agresivní jedinec delfína má podle odborníků na svědomí sérii zranění v okolí města Mihama v Japonsku. Útoků už úřady napočítaly 18. Přestože zranění nebyla nikterak vážná, žákovi prvního stupně základní školy museli lékaři sešít prst 20 stehy. Zranění se dítěti hojilo celý měsíc, uvedla tamní pobřežní stráž.

ČTĚTE TAKÉ: Koupání v řece skončilo tragicky. Indonésana rozkousal krokodýl, našla se jen půlka těla

Ve druhé polovině srpna delfín pokousal na obou rukou muže ve věku mezi 50 a 60 lety, který se koupal u města Curuga (město sousedící s městem Mihama). Expert na kytovce Tadamiči Morisaka z univerzity Mie tvrdí, že hřbetní ploutev odpovídá delfínovi, který byl spatřen v provincii Fukui.

Detaily hřbetní ploutve jsou u delfína něco jako otisk prstu. Navíc se tito savci málokdy vyskytují takto osaměle. „Lze předpokládat, že se jedná o stejného jedince, protože rány na ocasní ploutvi jsou podobné těm u delfína viděného u pobřeží v loňském roce,“ řekl Morisaka.

Delfíní samci tohoto druhu spolu podle něj komunikují tím, že se „navzájem hravě koušou“. „Možná se ten delfín nesnaží lidi zranit, ale jen používá delfíní způsob komunikace při kontaktu s lidmi,“ cituje odborníka web stanice BBC.

Může jít i o delfíní mstu

„Delfíni tohoto druhu jsou velmi společenská zvířata a svou společenskou povahu mohou vyjadřovat velmi fyzickým způsobem,“ uvedl Simon Allen, biolog z projektu Výzkum delfínů v Shark Bay. Zmíněný delfín mohl být podle něj také „vyloučen ze své vlastní komunity, a tak si hledá alternativní přátele.“ Kousáním a strkáním mohou delfíni také dávat najevo svou převahu nebo například vyjadřovat sexuální frustraci, dodal.

Podle Matthiase Hoffmanna-Kuhnta, který působí jako expert na mořské savce na univerzitě v Singapuru, delfín mohl také jednat v sebeobraně. „Podle mých zkušeností jde ve většině případů o obranné chování, když se lidé dostanou k delfínům příliš blízko a ti nevědí, jak se zachovat,“ prohlásil a poukázal na zprávy o případech, kdy se lidé snažili na delfínech jezdit nebo jim strkali prsty do dýchacího otvoru.

„Je možné, že delfín předtím zažil nepříjemné setkání s člověkem a v důsledku toho se stal agresivnějším,“ míní Hoffmann-Kuhnt.

Zatímco v roce 2022 zaznamenala pobřežní stráž prefektury Fukui jen dvě delfíní kousnutí, v roce 2023 to bylo již devět a letos 18, uvedla agentura Kjódó. Úřady vyzvaly plavce k ostražitosti a na některých místech rozdávají varovné letáky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do divadla v České Lípě vtrhlo sedm malých divočáků. Zasahovat museli strážníci

Tagy: