Komplikace pro otce u porodu. Nemocnice stanovily přísná opatření

Dvojice v porodnici

Protikoronavirová opatření omezují přítomnost otců u porodu

Protikoronavirová opatření omezují přítomnost otců u novorozených dětí. Aby mohli být u porodu svého potomka, musí splnit přísná hygienická pravidla. Každá porodnice si nastavuje svá vlastní. Například v Thomayerově nemocnici v Praze může být otec u porodu i chodit na návštěvy pouze v ochranných pomůckách, matky musí mít roušky — kromě pobytu na porodním sále.

Tereza Procházková, která porodila tento týden v Thomayerově nemocnici v Praze dceru, popsala, jak se jí dotkla opatření kvůli koronaviru. „Když jsem dorazila do porodnice, tak jsem roušku dostala novou a musela jsem ji mít, když jsem přišla do kontaktu s personálem. Na porodním sále jsem ji už mít nemusela. A na šestinedělí na pokoji, když někdo přijde, musím mít roušku také,“ uvedla.

Vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Thomayerovy nemocnice Lenka Cejpková pro CNN Prima NEWS popsala průběh hygienických opatření na oddělení: „Žena přijde, dostane naší košilku a má svoji roušku. Když vstoupí na sál, dostane naši novou. V průběhu porodu roušku mít nemusí.“

Nutností je rouška, přezuvky nebo návleky

Otec musí mít při příchodu do nemocnice ústa chráněná roušku nebo vlastním respirátorem. Před vstupem na porodní sál se přezuje nebo si vezme návleky. Musí si také vydezinfikovat ruce a poté mu personál změří teplotu. „Pak se použije dezinfekce, kterou mě sestra popráší před vstupem na porodní sál,“ uvádí jeden z otců, který čekal na ženin porod. Ten zároveň popsal, jak opatření kvůli koronaviru vnímá. „Doba je taková, že je to skutečně nutnost. Takže to považuji za nutné zlo a jsem rád, že nám nemocnice umožní být u porodu.“

Nyní mohou otcové navštívit v Thomayerově nemocnici svou ženu od 14 do 17 hodin. Každá nemocnice má ale jiná pravidla. Na Gynekologicko-porodnickou kliniku plzeňské fakultní nemocnice se návštěvy musí předem objednat. U jedné rodičky mohou byt maximálně dvě osoby v délce 60 minut.

V nemocnici v Českých Budějovicích se naopak roušky budoucím matkám pouze doporučují, na pokoji je mít nemusí, ve společných prostorách už ano. Pro otce platí povinnost nosit roušky všude. Jak při porodu, tak během návštěv, které jsou omezené pouze na 15 minut. Každý by si tedy měl před porodem na webových stránkách nemocnice zjistit, jaká pravidla aktuálně platí.

Tagy: