Vagnerovci už nelákají vězně, zkouší rekrutovat školáky. Jsme hodní, milí a cool, tvrdí o sobě

Ruská žoldnéřská organizace Vagnerova skupina se zřejmě nově pokouší do svých služeb lákat studenty středních škol. Na internetu se totiž objevila videa, v nichž náborář skupiny přímo ve třídě přednáší školákům a nabízí jim možnost stát se žoldákem. Informovala o tom zahraniční média v čele s americkou stanicí CNN. Vagnerovci podle všeho již nesmí rekrutovat vězně, jak tomu bylo v minulosti. Trestanci se však na frontě na Ukrajině stále nacházejí a míří tam další.

Video na sociální síť Telegram jako první zveřejnila ruská opoziční politička a spolupracovnice vězněného kritika Kremlu Alexeje Navalného Ljubov Sobolová. Na záběrech stojí ve třídě plné dětí muž ve vojenském mundůru a s maskou na hlavě. Na bundě je patrný znak žoldáků z Vagnerovy skupiny.

„Máme ty nejlepší vyhlídky,“ přednáší žoldnéř studentům údajně z jedné ze středních škol přímo v Moskvě. Příslušníky Vagnerovy skupiny označuje jako „cool, hodné a milé“. „Naše hlavní naděje jste vy, říká dále školákům, které se snaží zlákat pro službu mezi vagnerovci. Podle Sobolové jim měl rovněž vysvětlovat, jaké to je mít u této žoldnéřské organizace kontrakt.

Studenty se žoldák rovněž snaží nalákat na to, že vagnerovci přijmou v podstatě každého. „Já jsem bývalý trestanec a vzali mě, takže vás vezmou určitě. Budeme rádi, když se k nám připojíte,“ dodal vagnerovec.

ČTĚTE TAKÉ: Putine, pomoz, velitelé jsou špatní. Rusové poslali zoufalé video, většina pak padla v boji

Do třídy měl rovnou přinést i dotazníky s názvem „Přihláška mladého bojovníka“. Studenti museli vyplnit své celé jméno, telefonní číslo, adresu a citlivé informace nejen o sobě, ale i o svých rodičích. Jedna z otázek se dokonce týkala toho, zda „mají nějaké příbuzné v nepřátelských zemích“. Další dotaz zněl: „Jste připraven bránit domovinu?“

Sobolová dodává, že podle svědectví jednoho z žáků přinesl vagnerovec dokonce i svoji zbraň. Na studenty to však dojem neudělalo. „Už dříve za námi chodili lidé z armády, jeden byl dokonce bez ruky, tak nás příliš neoslnil,“ cituje opoziční aktivistka jednoho ze studentů.

Nábor vězňů má utrum, alespoň u vagnerovců

Žoldáci se až donedávna spoléhali na to, že své ztráty mohli doplňovat díky vězňům v ruských trestaneckých koloniích. Žádný zločin nebyl natolik závažný, aby trestanec nemohl opustit věznici a zamířit bojovat na Ukrajinu. Prigožin již před časem dokonce slíbil takovým vězňům, že za půl roku služby si můžou vysloužit svobodu.

V únoru šéf a zakladatel Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin náhle oznámil, že jeho organizace již končí s rekrutováním trestanců. „Nábor vězňů Vagnerovou skupinou byl ukončen. Těm z nich, kteří jsou nyní v našich službách, všechny závazky splníme,“ informoval Prigožin.

Za tímto rozhodnutím podle zahraničních médií v čele se CNN stojí jednoduše pouze mocenský konflikt mezi Prigožinem a představiteli ruské armády. V jeho středu se stále nachází právě vězni, protože podle CNN z trestaneckých kolonií i nadále míří bojovat na frontu. Jen místo vagnerovců jsou nyní přímo pod ruskou armádou.

Moskva od zahájení invaze na Ukrajinu přišla podle ukrajinského velení již o více než 153 tisíc mužů. Kyjev rovněž hlásí, že Rusové ztratili již přes tři tisíce tanků, dva tisíce kusů dělostřelectva nebo přes 300 stíhaček, informace však nelze nezávisle ověřit.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda vězení Moskva Ukrajina Telegram Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Alexej Anatoljevič Navalnyj ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin