Bachmut jako nástroj vyčerpání a čekání na západní zbraně. Kdy nastane ukrajinský protiútok?

Kdy a v jakém směru vypukne očekávaná ukrajinská ofenziva proti ruským okupantům? Ve veřejném prostoru se čím dál častěji mluví o tom, že by Ukrajinci mohli provést protiútok na jihu, a to během jara. Redakce CNN Prima NEWS oslovila bezpečnostní analytiky Jiřího Vojáčka a Martina Svárovského, podle nich je nyní protiofenziva ve fázi přípravy, kdy Kyjev shromažďuje dostatek vojenské síly.

„Myslím, že Ukrajina zatím nemá dostatek vojenského materiálu ze Západu. Čeká hlavně na tanky a nové dělostřelectvo i na letecké pumy JDAM s dlouhým doletem. Ukrajinská ofenziva tedy může začít, až Kyjev usoudí, že má dost vojáků, zbraní a munice na její provedení. Tipuji, že se tak může stát někdy na konci dubna,“ řekl Vojáček pro CNN Prima NEWS.

Bezpečnostní analytik očekává, že Ukrajina plánovanou ofenzivu povede buď k zatlačení okupantů na Donbase, nebo ze severu od Záporoží směrem k Azovskému moři na Melitopol, aby ruskou armádu rozdělila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové budou zahnáni na Krym a „rozemleti“: Expert řekl, kdy přijde velká ukrajinská ofenziva.

„Jestli budou mít Ukrajinci dostatek sil k útoku na Krym, je otázka. V současné chvíli si to úplně nedokážu představit,“ sdělil Vojáček. Problémy s takzvanou rasputicou – tedy obdobím, kdy se půda na Ukrajině mění v bláto či bažinu – už podle Vojáčka nejsou aktuální. „V Doněcku je přes den 10 stupňů, trochu bláta ano, ale nic, co by omezovalo vojenské operace,“ dodal.

Podle bezpečnostního analytika Martina Svárovského jsou relevantní spekulace o protiútoku na jihu i východě země. „Podle mě bude větší ofenzivě předcházet ničení ruských muničních skladů, logistiky či C2 center a vzhledem k tomu, jak hezky je mají Rusové nasázené podél jižní železnice, považuju jižní směr útoku za pravděpodobný,“ míní analytik.

Ukrajinský vzdor u Bachmutu podle něj slouží k opotřebování ruské armády. „Ukrajinské ostřelování Mariupolu je zase testem i brnkáním na nervy Rusům. Jsme ve fázi nácviku a generování dostatečné síly na ukrajinský protiútok,“ doplnil na sociálních sítích.

Vojenský expert a plukovník ukrajinské armády Roman Svitan, který již dříve předpověděl, že k „deokupaci“ ukrajinských území dojde někdy po Velikonocích, nyní uvedl, že Ukrajina posílená novými zbraněmi ze Západu přejde do ofenzivy na jihu země.

„Nemá smysl provádět ofenzivu jinde než ve směru na pobřeží Azovského moře. To je nejlepší varianta,“ řekl Svitan agentuře Unian. Podle něj budou Ukrajinci zatlačovat Rusy na poloostrov Krym a postupovat směrem na západ. „Právě tam bude ruská armáda čelit nové útočné síle. Dojde k rozmělnění ruských vojsk. Rychlost bude záviset na tom, zda budou utíkat, nebo ne. Rusové nebudou schopni tomuto postupu čelit. Dobře to vědí,“ doplnil expert.

Tagy:
válka Velikonoce armáda útok zbraň Ukrajina zbraně Západ Krym Rusko Donbas Azovské moře Kyjev Mariupol Ozbrojené síly Ruské federace Melitopol západní svět Záporoží Jiří Vojáček Martin Svárovský Bachmut protiofenzíva ofenziva Roman Svitan