Poskytovatelé sociálních služeb v ohrožení? Nový zákon čelí tvrdé kritice, lidovci ho hájí

Novela zákona o sociálních službách straší jejich poskytovatele i příjemce

Novela zákona o sociálních službách straší jejich poskytovatele i příjemce

V lednu představená novela zákona o sociálních službách straší jejich poskytovatele i příjemce. Podle Národní rady osob se zdravotním postižením navrhovaná podoba kvůli možnému nedostatku peněz přímo ohrožuje fungování sociálních služeb. Návrh ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) počítá s větším zapojením zdravotních pojišťoven, aby náklady nenesl jen stát a kraje. Zároveň chce sociální služby více přesunout do domácího prostředí.

„Je to návrh, který nemá koncepci, není zřejmé, co předkladatel chce, a ohrožuje stovky poskytovatelů sociálních služeb,“ uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

ČTĚTE TAKÉ: Pětikoalice se dohodla. Žádný zmocněnec pro euro, o plánu vstupu do eurozóny rozhodne NERV

Největší kritika míří na přechodné ustanovení, které mluví o vytvoření nové sítě sociálních služeb v rámci Národní strategie. To ale bude mít odloženou účinnost až od 1. ledna 2026. Jenže změna jejich financování má přijít už letos v červenci. To je podle kritiků rok a půl nejistoty.

„Nikdo neví, co se bude dít, nikdo neví, za jakých podmínek bude ministerstvo finanční prostředky rozdělovat. Nikdo neví, kdo se dostane do té nové nadregionální sítě, nejsou tam nastaveny žádné standardní přechodné mechanismy,“ uvedl člen výkonného výboru Unie sociálních služeb David Pospíšil.

Poskytovatelé sociálních služeb žijí z dotací a bez nich nepřežijí. „Začíná v tom být veliký zmatek a chaos jenom díky tomu, že pan poslanec Jurečka (KDU-ČSL), jakožto vicepremiér této vlády, dal svůj poslanecký návrh bez toho, aby to prošlo řádným připomínkovým řízením,“ sdělil stínový ministr práce Aleš Juchelka (ANO).

Lidovci ale postup ministra Jurečky hájí a pocit ohrožení považují za zbytečný. „My s tím počítáme i na rok 2025 a 2026. Je pro nás důležité, abychom zabezpečili služby pro klienty, kteří doposud jsou podporováni z dotačního titulu pro nadregionální a celostátní služby,“ poznamenala politička Zdislava Odstrčilová (KDU-ČSL).

Novela zákona už prošla vládou i prvním čtením poslanecké sněmovny. K dalšímu projednávání by se měla dostat v nejbližších dnech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nechceme byrokracii, zlobí se zemědělci. Kolonou traktorů zablokovali Českou Lípu

Tagy:
Marian Jurečka novela zákona sociální služby Národní rada osob se zdravotním postižením Aleš Juchelka Poslanecká sněmovna ČR David Pospíšil Václav Krása