Poslední vakcíny věnujme zdravotníkům a seniorům, kteří už byli očkováni, radí Kuba

Jak jsou na tom momentálně nemocnice s dávkami vakcíny?

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) zkritizoval přístup vlády k vakcinaci. Nedostatek očkovacích látek se dal čekat, uvedl v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS. Od ministerstva čeká příslib dalších dávek a lepší koordinaci.

„Jsem překvapen, jaký chaos celá ta informace vyvolala. Jestliže se na to někdo dlouhodobě připravoval, tak to je věc, která byla jasná. Já jsem před 14 dny říkal panu ministrovi, ať upozorní všechny, že se to stane,“ popsal Martin Kuba.

Společnost Pfizer navíc snížila dodávky vakcín, tudíž podle něj nebylo o čem diskutovat. „Říkal jsem, že se fakticky zastaví očkování těch nových – a ono se to už stává,“ podotkl.

Nedostatek vakcín mají nemocnice napříč kraji. „Nemocnice, které vypsaly termíny a očekávaly větší dávku, teď mají problém. My jsme proto vypsali termíny jen na minulý týden, kdy jsme už reálně vakcíny dostali,“ dodal s tím, že dalších 14 dní neposkytnou v kraji žádné nové termíny.

„Na tento týden jich máme jenom tolik, že můžeme pouze přeočkovávat a příští týden to bude to samé,“ sdělil. „Řada krajů to má podobně, dodávky se snížily a pokud potřebujete přeočkovat a dodržet termíny, tak musíte vakcíny věnovat sestřičkám, lékařům a seniorům, kteří už byli očkovaní,“ apeloval hejtman Jihočeského kraje.

Některé kraje na tom podle něj mohou být lépe, protože na začátku mohly očkovat méně a logicky tak mají vakcín více. „Je to úkol pro ministerstvo, koordinovat to tak, abychom do všech krajů dostali dostatek vakcín do 28 dnů. Bylo by velmi nešťastné, kdybychom to museli protahovat. Předpokládám, že to pan ministr zaručí,“ dodal Kuba.

Tagy: