Pospíšil: Drezura zvířat je přežitek. Medvěda baví jezdit na motorce, opáčil šéf cirkusu

Konec drezury v cirkusech

Drezura divokých zvířat v cirkusech je zábava, která na počátek 21. století už nepatří. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl pražský zastupitel a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Řediteli cirkusu Humberto Hynkovi Navrátilovi přijde neetické, když europoslanec hodnotí činnost, o které podle něj nic neví.

Cirkusy od Nového roku nesmí cvičit nově narozená divoká zvířata. Těch, která se narodila ještě v prosinci 2021, se nařízení netýká. Rozmnožovat se navíc mohou jen tzv. domestikovaná zvířata. „Je to etická otázka. Někdo to může považovat za součást naší historie. Někdo naopak si může myslet, včetně mě, že chovat zvířata a nutit je do drezury kvůli lidské zábavě, je něco, co do moderní společnosti už nepatří a na počátku 21. století to je přežitkem,“ řekl Pospíšil. Dodal, že 23 zemí Evropské unie má nějakou formu omezení drezury volně žijících zvířecích druhů.

„Přijde mi velmi neetické, že pan Pospíšil hodnotí činnost, o které absolutně nic neví, a nebyl se přesvědčit, jak naše zvířata žijí, jak se s nimi pracuje a jaký máme vztah. Připadá mi, že pan Pospíšil je plný předsudků,“ má jasno Navrátil.

Cirkusy jsou v 21. století přežitkem

Pospíšil se proti jeho slovům ohradil. „Chápu, že reprezentujete lidi, kteří s tím mají spojený svůj byznys a obživu, ale já reprezentuji většinu populace, která říká, že na počátek 21. století zábava s volně žijícími zvířaty nepatří. Laskavě respektujte můj názor. Každý rozumný Čech asi pochopí, že si neudělám názor na základě toho, že si koupím lístek do vašeho cirkusu. Přečetl jsem řadu studií a byl osloven mnohými odborníky z neziskových organizací,“ popsal europoslanec.

„Jeden milion lidí podepsal výzvu vůči Evropské unii, aby byl celoevropský zákaz užívání volně žijících druhů v cirkusech. Je to názor, který se debatuje. Není to pouze názor Jiřího Pospíšila. Dnes to je velký společenský problém,“ doplnil Pospíšil.

„Kdyby návštěvníci viděli, že zvířata dělají nějaké nepřirozené kousky a žijí ve špatném zázemí, návštěvníci by cirkusy přestali navštěvovat nejen u nás, ale po celé Evropě a cirkus by přirozenou selekcí zkrachoval,“ oponoval Navrátil.

Je medvěd na motorce šťastný?

Během rozhovoru také padla otázka, zda k přirozeným zvířecím kouskům patří i medvěd, který jezdí na motorce. „Nejprve si musíte nastudovat, co to zvíře může dělat. Medvěd je výborný balanciér, takže jízda na motorce nebo koloběžce určitě pro něj není nic nepřirozeného. Zvíře to baví a pokud by nechtělo, tak by to prostě nedělalo,“ tvrdí ředitel cirkusu Humberto.

Zástupci cirkusů si stěžují, že jsou porušena jejich ústavní práva. „Určitě jsme neřekli poslední slovo a budeme dále bojovat za naše práva. Tento zákon beru jako jeden velký podvod a cítím velkou křivdu,“ uvedl Navrátil.

Tagy: