Zvláštní dozvuky covidu. Za měsíc jsem zešedivěl, přiznal lékař a popsal další problémy

Obrovská únava, kašel, bolest svalů, deprese či vypadávání vlasů. To vše mohou být projevy postcovidového syndromu, kterým trpí čím dál více Čechů. Jak s ním ale bojovat, není úplně jasné. Shodli se na tom hosté pořadu 360° na CNN Prima NEWS, praktický lékař Rodion Schwarz, který nemoc prodělal a syndromem sám trpěl, i viceprezident Svazu léčebných lázní Martin Plachý.

Negativní test po nemoci neznamená pro mnohé konec zdravotních komplikací. Po nákaze covidem některým pacientům přetrvávají problémy i řadu měsíců. Lékaři proto hovoří o tzv. postcovidovém syndromu. Nejen že není jasné, jak ho přesně léčit, ale má také velmi různorodé projevy.

Postcovidový syndrom se navíc může objevit i u těch, kteří měli jen lehký průběh nemoci. V bezpečí nejsou ani děti, u nichž se syndrom může projevit třeba formou zánětlivého onemocnění.

Mezi nejčastější příznaky syndromu patří extrémní únava, bezdůvodný kašel, bolest svalů a také deprese. Ty se začínají projevovat zhruba do třech měsíců po prodělání nemoci, doba ale může být individuální.

Jedním z těch, kdo syndromem sám trpěl, je i praktický lékař Rodion Schwarz. „Vše začalo zhruba dva měsíce od vyléčení z covidu. Trpěl jsem únavou, byla mi pořád zima, dokonce i v horké vaně, dokonce jsem za měsíc zešedivěl, v mém věku... Trápily mě i trávicí potíže,“ popsal paletu vlastních problémů mladý lékař. Nevyloučil také mnoho dalších problémů, které syndrom může přinést.

„Možných obtíží je nepočítaně. Jsou jak fyzické, tak i psychické. Zmínil bych například extrémní vypadávání vlasů u žen, což sice není život ohrožující, ale pro ženy velmi traumatizující. Často se také ničí kvalita nehtů,“ zmínil další projevy.

Člověk není lokomotiva

I kvůli vlastní zkušenosti Schwarz nastudoval mnoho odborných článků ve snaze přijít na to, jak by se příznaky postcovidového syndromu daly eliminovat, nebo alespoň zmírnit. Zkusil mimo jiné i konopné kapky, jasný přínos ale neodhalil.

„Člověk není jako lokomotiva. Každá část lidského těla souvisí s těmi ostatními. Když vám vypadávají vlasy, jako řešení asi nebude koupit si drahý šampón v obchodě,“ vysvětlil.

Částečné zlepšení fyzického stavu přináší pacientům po covidu pobyt v lázních. „Lázeňské služby většinou dokáží nabídnout vhodné doléčení. Jsou totiž zvyklé na návštěvníky po operacích, princip je podobný. Řada lázní se specializuje na velmi specifické zdravotní potíže po těžkých nemocích,“ potvrdil druhý host pořadu 360°, viceprezident Svazu léčebných lázní a spolumajitel lázeňské skupiny Royal Spa Martin Plachý.

Sám však ví, že lázně všechny následky postcovidového syndromu nevyřeší. „Nechci dělat nikomu reklamu. Ale takoví lidé od nás skutečně odjíždějí v lepší kondici, než když přijeli,“ dodal.

Odborníci se shodují, že alespoň jeden symptom po prodělání covidu přetrvává u více než 80 procent pacientů, a to po dobu déle než pět týdnů. Většinou do třech měsíců zmizí, ale u některých lidí přetrvávají potíže i mnohem déle.

Tagy: