Postřehy po Lotyšsku. Střelecký půst, špatné začátky třetin a jistota v podobě Kubalíka

Český tým utrpěl na mistrovství světa v Rize první porážku. V prodloužení podlehl domácímu Lotyšsku, které tak zaznamenalo svou první historickou výhru. V předchozích 18 zápasech totiž nedokázalo českou reprezentaci porazit. Redakce CNN Prima NEWS vybrala nejzajímavější okamžiky celého střetnutí.

Vejmelka stále na lavičce, Sedlák do první lajny

Úvodní zápas proti Slovensku odchytal Šimon Hrubec, proti Kazachstánu pak nastoupil Marek Langhamer. Před zápasem proti Lotyšsku by se tak dalo čekat, že trenér české reprezentace Kari Jalonen bude chtít vyzkoušet i třetího gólmana. To se ale nestalo a Karel Vejmelka zůstal opět na lavičce a proti Lotyšům se do branky postavil opět Šimon Hrubec. Kdo se stane jedničkou v české brance, tak stále zůstává nejasné.

Díky absenci Filipa Chytila se mohl předvést Lukáš Sedlák. Zatímco proti Kazachstánu a Slovensku hrál ve třetí formaci, tentokrát ho Jalonen postavil do první lajny mezi Kubalíka a Červenku. Pardubický útočník, který má na kontě již pět bodů za tři góly a dvě nahrávky, ale další úspěch nezaznamenal.

Střelecký půst

Češi do zápasu vstoupili s viditelnou opatrností. Těžko říct, jestli je zaskočilo bouřící domácí publikum, ale první dvě formace se ze začátku vůbec nedokázaly probojovat do útočného pásma. Lotyši nás následně čtyři minuty drželi pod velkým tlakem. Ten vyvrcholil nebezpečnou střelou Kasparse Daugavinše, který na Hrubce pálil z bezprostřední blízkosti. Český gólman si ale s jeho ránou poradil a pravým betonem ji vyrazil do rohu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dva gólmani v jedné bráně, zákaz přihrávat dopředu. Hokej byl dřív úplně jiný sport

Během první třetiny Češi zaznamenali pouhé čtyři střely, zatímco Lotyši pálili hned třináctkrát. Celkové střelecké skóre se na konci zápasu dostalo až na poměr 25:35. Nutno podotknout, že v minulých vzájemných zápasech na tak vysoké číslo Lotyši nikdy nedosáhli a poměr střel býval většinou opačný.

Problémové začátky třetin

Že má český tým problémy se začátkem třetin, se projevilo i v té druhé a třetí. Na začátku prostředního dějství, do kterého šli Češi s jednobrankovým náskokem, dokázali Lotyši dvěma góly během pouhých 62 vteřin otočit zápas. Nejprve se ve třetí minutě po vyhraném buly od modré čáry prosadil Richards Bukarts a následně díky nahrávce přes celé hřiště ujel střídajícím Čechům Martins Dzierkals a zvýšil na 2:1.

Přestože Češi vstupovali do třetí třetiny po gólu Kubalíka za stavu 2:2, nedokázali se poučit a znovu nezachytli začátek. V šesté minutě se prosadil Oskars Cibulskis, jehož střelu nešťastně tečoval bruslemi Michal Jordán.

Češi následně dokázali vyrovnat a poslali zápas do prodloužení. V něm si pro změnu nepohlídali konec, když 44 vteřin před koncem rozhodl o výhře Lotyšů Oskars Batna.

Obránci, Kubalík a Červenka

Stejně jako proti Kazachstánu byli velmi aktivní obránci. Gólem se blýskli Sparťani David Němeček a Michal Kempný, nahrávku pak přidal Tomáš Dvořák. Pro Němečka šlo navíc o první gól na MS. „Kluci odvedli skvělou práci, byli silní na kotouči, Beri (Ondřej Beránek) mi to posunul do parádní pozice, potáhl jsem si do strany a hodil jsem to na bránu,“ popsal Němeček svou první trefu.

Jistou hru z předchozích zápasů potvrdil Roman Červenka, který si připsal dvě asistence a také Dominik Kubalík, který zaznamenal gól a nahrávku. Díky tomu se dostal na průběžné první místo kanadského bodování.

Tagy:
CNN Prima NEWS Dominik Kubalík Lotyšsko Kazachstán Šimon Hrubec Roman Červenka Lukáš Sedlák Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen Dinamo Riga